ΦωτΟΑρτΦ

Τους αρέσει να περιδιαβαίνουν με μία μηχανή στο χέρι και μ' ένα κλικ να αποτυπώνουν τη στιγμή, να “αιχμαλωτίζουν” σε φωτογραφικά κάδρα τις ομορφιές της Άρτας. Ο λόγος για τη φωτογραφική ομάδα της πόλης μας, τους φωτογράφους της ΦωτΟΑρτ. Αποφάσισα να μάθω περισσότερα γι' αυτούς. Μοίρασα τις ερωτήσεις στα μέλη της και αυτά απάντησαν σχετικά με τις  ποικίλες δραστηριότητές τους, σε μία διαφορετική και ...πολυπρόσωπη συνέντευξη.

Διαβάστε την...

 

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία της Φωτογραφικής ομάδας σας;

“Η ΦωτΟΑρτ- Φωτογραφική Ομάδα Άρτας γεννήθηκε με γνώμονα την ανάγκη για γνώση και μετάδοση της τέχνης της φωτογραφίας, καθαρά για προσωπική ικανοποίηση και όχι για επαγγελματική καταξίωση” απαντά η Κατερίνα Παπαδημητρίου και συνεχίζει: “Η συνύπαρξη ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα οδηγεί στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την εξέλιξη τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο για την πορεία της ομάδας έπαιξε και το ιδιαίτερα φιλικό-παρεΐστικο κλίμα που υπάρχει, το οποίο βοηθά στην εξέλιξη της”. Ο Ηλίας Λώλος, άλλο μέλος της ομάδας προσθέτει:  “Θέλουμε να προβάλλουμε στο ευρύτερο κοινό της Άρτας,  το πλούσιο σε βιοποικιλότητα ορεινό, πεδινό και θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, καθώς και εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης αλλά και της υπαίθρου, παραδοσιακές εργασίες και επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν. Στους σκοπούς και τα σχέδιά μας είναι με τις φωτογραφίες μας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τις αρχές και τους διάφορους φορείς και οργανώσεις και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος και των μνημείων μας”.

Θέλησα να μάθω αν συμμετέχουν πολλά μέλη στην ομάδα και αν υπάρχει κάποια συνδρομή. Την απορία μου λύνει η Μαρία Μόσιαλου, “Τα μέλη αριθμούνται σε 20 και υπάρχει μία ετησία συμβολική συνδρομή, η οποία καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο για τα λειτουργικά έξοδα των εκθέσεων της ομάδας.”

Γίνονται μαθήματα φωτογραφίας για όποιον το επιθυμεί και πού;

 “Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην αίθουσα Διώνη του εκθεσιακού κέντρου «Κώστας Βάγιας» που μας παραχωρήθηκε από την ΑΔΑΕ ΟΤΑ” μας επισημαίνει  η  Μάρθα Τάση. “Κάθε Δευτέρα λοιπόν θα μας βρείτε εκεί από 5,30μμ έως 8μμ  τόσο για θεωρητική όσο και πρακτική άσκηση στον περιβάλλοντα χώρο.”

Τους ρώτησα στη συνέχεια τι χρειάζεται για να συμμετάσχει κανείς σε αυτά τα μαθήματα. Είναι αναγκαίο να έχει φωτογραφική μηχανή; Ο Δημήτρης Παπαρούνης απάντησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στα μαθήματα είναι α) η φωτογραφική μηχανή, βασικό εργαλείο για την εκμάθηση των κανόνων  της τεχνικής για τη σωστή φωτογραφία, κατά προτίμηση μηχανή με χειροκίνητες ρυθμίσεις και όχι αυτόματη και β) η αγάπη για τη φωτογραφία. Σε ερώτησή μου για τις δραστηριότητές τους (π.χ. φωτοβόλτες, εκθέσεις, εκδρομές  εκτός Άρτας) ο Παύλος Καρέζος ανέφερε ότι πέραν του εβδομαδιαίου μαθήματος πραγματοποιούνται φωτογραφικές βόλτες, ανακαλύπτοντας κρυφές γωνιές και ομορφιές της πόλης. Μία φορά το μήνα διοργανώνονται  κοντινές εκδρομές για πρακτική άσκηση και ψυχαγωγία των μελών. Αυτές οι εκδρομές οδηγούν στην ανακάλυψη και εξερεύνηση περιοχών όχι και τόσο γνώριμων και έτσι μέσω αυτών των εκδρομών και των φωτογραφιών οι περιοχές αυτές γίνονται γνωστές και στο ευρύτερο κοινό της πόλης.

“Η βιολογική ηλικία δεν παίζει ρόλο για τη συμμετοχή στην ομάδα, μιας και τα μέλη καλύπτουν ένα εύρος πολλών δεκαετιών.” μου τόνισε ο Χριστόφορος Τσώλας, όταν τον ρώτησα για τις ηλικίες που συμμετέχουν στη φωτογραφική ομάδα. “Κριτήριο συμμετοχής είναι η διάθεση και όχι η ηλικία. Έτσι η φρεσκάδα σε συνδυασμό με την πείρα αλληλεπιδρά θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η συμμετοχή νέων μελών σε κάθε νέα σεζόν είναι το ζητούμενο.”

Ενδιαφέρθηκα και για τα αγαπημένα τους φωτογραφικά θέματα. “Το αγαπημένο θέμα για τον καθένα είναι διαφορετικό. Είναι αυτό το «κλικ» που κάνει μέσα σου και η αισθητική του καθενός παίρνει μορφή και εικόνα” μου υπογράμμισε η Λαμπρινή Ρήγα.

Υπάρχουν επαγγελματίες στην ομάδα ή όλοι είναι ερασιτέχνες; “Ο μόνος επαγγελματίας φωτογράφος στην ομάδα είναι ο Δημήτρης Παπαρούνης, ο οποίος «τυπικά» εκτελεί χρέη δασκάλου, «ουσιαστικά» όμως είναι η ψυχή της ομάδας και ο άνθρωπος που μας μυεί και μας μεταδίδει τη λατρεία του για τη φωτογραφία.” μου επεσήμανε ο Νίκος Κασσελούρης.

Και κάποια έκθεση, αναρωτήθηκα, έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα;

Ο Βαγγέλης Ζαβερδινός με υπερηφάνια ανέφερε ότι η πρώτη έκθεση της ομάδας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο 2015 στην Δημοτική Πινακοθήκη «Γ.Μόραλης», κατά την οποία ο κόσμος της πόλης στήριξε την προσπάθεια αυτή. “Ηδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα στους συμπολίτες μας.” είπε κλείνοντας.

Και όσον αφορά στα σχέδια για το μέλλον της ομάδας; (εκδηλώσεις, παρουσιάσεις κλπ),“Τα σχέδια της ΦωτΟΑρτ είναι πολλά, είναι ήδη προς υλοποίηση και αναμένονται πολλές εκπλήξεις” απάντησε ο  Ηλίας Λώλος. “Ωστόσο πρέπει να βρεθούν τρόποι, σε συνεργασία και με φορείς, Δήμο και Περιφέρεια, να προαχθεί το έργο της ομάδας μας και μέσα από τις φωτογραφίες μας, να διαφημισθεί η πόλη και οι ομορφιές της, έτσι ώστε να αυξήσουμε και την επισκεψιμότητα στην πόλη μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.”

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που δεν παρευρέθηκαν στη συνέντευξη είναι: Λεωνίδας Δέλλας, Σάντρα Φώτη, Συμέλα Καραβασιλείου, Μανώλης Τουτουδάκης, Σήλια Αντωνίου, Γιάννης Ζαφείρης, Σωτηρία Δεμενοπούλου, Σοφία Εξάρχου, Ιωάννα Μάτου, Αλέξης Κατσαδωράκης.

Μπορείτε να βρείτε την ομάδα στο : http://www.fwtoart.gr/

Email: fwtoart@gmail.com