Ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΆρταςΗμερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29-01-2020 και ώρα 18:00. Η ημερίδα οργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας που συνεχίζει τις δράσεις με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας μέσω της παρουσίασης πτυχών του πολυσχιδούς έργου της. Κατά τη διάρκειά της, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει σειρά ομιλιών από την Προϊσταμένη και το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στις εργασίες ανασκαφικής έρευνας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου, στην ανασκαφική έρευνα στο προαύλιο του βυζαντινού ναού της Αγίας Θεοδώρας, στον εντοπισμό νέων θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Π.Ε. Άρτας, στην αρχαιολογική διερεύνηση κατά την παρακολούθηση έργων υποδομών, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις περιοδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στο έργο συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων, καθώς και στο συνολικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, θα γίνει αναφορά στα πρώτα συμπεράσματα για σημαντικές ανακαλύψεις άγνωστων ως τώρα μνημείων, όπως ο βυζαντινός ναός κοντά στον οικισμό Χανόπουλο, με ευρήματα που εκτείνονται χρονολογικά από τους ρωμαϊκούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Το κοινό θα ενημερωθεί ακόμα για ανακαλύψεις άλλων μνημείων, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών, όπως το μεσοβυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα στο Τοπ Αλτί, ή το οθωμανικό συγκρότημα του Ιμαρέτ και ο περιβάλλων χώρος του αλλά και τάφοι, ταφικά μνημεία και άλλα ευρήματα στην κοίτη του ποταμού Αράχθου.
Παράλληλα με τις ομιλίες θα γίνει προκαταρκτική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ενέργειες για την ίδρυση του Συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» από την κ. Κωνσταντίνα Νικολάου – Στύλιου.

Ομιλητές:


Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Άρτας
Θεοδώρα Κοντογιάννη, Αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦ.Α. Άρτας
Μαρία Νιάρου, Αρχαιολόγος
Αριστείδης Βάσιος, Αρχαιολόγος
Αθανάσιος Αρκουμάνης, Αρχαιολόγος
Βασιλική Γαλάνη – Βασίλειος Καπόπουλος, Αρχαιολόγοι
Αικατερίνη Γκιόκα – Κωνσταντίνος Υψηλός, Συντηρητές Αρχαιοτήτων
Ευαγγελία Γεωργίου – Βασιλική Τράμπα, Συντηρήτριες Αρχαιοτήτων
Κωνσταντίνα Νικολάου – Στύλιου, Δρ Βιολόγος

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.