Το Ε.Κ.Α.Β σώζει ζωές...Σωτήρια έχουν χαρακτηριστεί από τους Αρτινούς πολίτες τα μαθήματα πρώτων βοηθειών που παραδίδουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιεί το ΕΚΑΒ της Περιφέρειας Τομέα Άρτας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή . Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, ως μέρος μιας ευρύτερης ενημερωτικής εκστρατείας πρόληψης, εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την προάσπιση της ασφάλειας του πολίτη, την επίτευξη της μείωσης του νεκρού χρόνου καθώς και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, έχει προγραμματιστεί να γίνεται μία φορά το μήνα με αποδέκτες όλους τους συμπολίτες μας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε μήνα, σταματούν τους καλοκαιρινούς μήνες και αρχίζουν πάλι το φθινόπωρο. Σε κάθε ομάδα συμμετέχουν είκοσι με εικοσιπέντε άτομα και δέκα διασώστες, οι οποίοι παραδίδουν τα μαθήματα εθελοντικά. Ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του Ε.Κ.Α.Β., κ. Βασίλειου Παπαδιώτης, μίλησε για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: «Θεωρούμε ότι όσο υπάρχει η εκπαίδευση θα υπάρχει και το ΕΚΑΒ, είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Το ΕΚΑΒ δεν έχει μόνο το ρόλο του διακομιστή, αλλά κατά τη διακομιδή παρέχεται και ειδική φροντίδα από τους διασώστες, μέχρι τη μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο.

 

Ένας από τους πυλώνες του Υπουργείου Υγείας είναι το ΕΚΑΒ, θα μπορούσα να πω ο βασικότερος. Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται. Έχουμε ένα άρτια ειδικευμένο προσωπικό, με ειδική επιμόρφωση από ειδικούς.» Η αξία του εθελοντισμού στις πρώτες βοήθειες Επίσης τόνισε «Θέλουμε τον πολίτη διπλά μας, συμμέτοχο και εθελοντή.

 

Πιστεύουμε στην έννοια του εθελοντισμού. Ο πολίτης θα πρέπει να είναι ικανός να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, αν βρεθεί κοντά σε ένα ατύχημα, να μπορέσει να σώσει τη ζωή του συμπολίτη του, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

 

Οι πρώτες βοήθειες προς το συνάνθρωπο μπορούν να αποβούν σωτήριες μέχρι να φτάσουμε εμείς» .

 

Επίσης, ο κ. Παπαδιώτης, χαρακτήρισε σημαντική την εκπαίδευση που παρέχουν οι εθελοντές διασώστες στα σχολεία. «Προσπαθούμε να εξοικειώσουμε τους μαθητές με το νοσοκομείο τους γιατρούς, το ασθενοφόρο και τον εξοπλισμό του και να τους κάνουμε να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι. Μετά το τέλος των μαθημάτων τα παιδιά παίρνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.»

 

Τέλος, ο κ. Παπαδιώτης πρόσθεσε «Η εκπαίδευση συνεχίζεται και πάμε πολύ καλά με τον κόσμο να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Έχουμε βέβαια ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε όπως η έλλειψη προσωπικού άλλα συνεχίζουμε τον αγώνα μας.» Αυτόματοι απινιδωτές σε κεντρικά σημεία της πόλης Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, κ. Ψαθάς Βασίλειος, θέλησε να μας ενημερώσει από την πλευρά του για την τοποθέτηση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. «Είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ως Περιφερειακή Ενότητα Άρτας επεκτείνουμε και στηρίζουμε. Η δράση αυτή υπάγεται στο λεγόμενο κοινωνικό μας δίκτυο, σε μία προσπαθείς να βοηθήσουμε στον τομέα τηδ πρόληψης . Αυτή τη στιγμή έχουμε στην πόλη μας επτά εξωτερικούς απινιδωτές για την αντιμετώπιση των αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων. Τα χρήματα προέρχονται από χορηγίες επιχειρηματιών του τόπου μας. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε των αριθμό των απινιδωτών και να καταφέρουμε να τοποθετηθούν και στίς αθλητικές μας εγκαταστάσεις». Επίσης ο κ. Ψαθάς, αναφέρθηκε και στην κλοπή των εξωτερικών απινιδωτών: «Είχαν κλαπεί κάποιοι, αλλά ζητήσαμε δημόσια να επιστραφούν, κάτι που έγινε, μιας και οι απινιδωτές δεν μπορούσαν να έχουν άλλη χρήση. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και σε μια ακόμη σημαντική ενέργεια. Χρηματοδοτήσαμε με το πόσο των 60.000 ευρώ το Νοσοκομείο Άρτας για την επιδιόρθωση του αξονικού τομογράφου».

 

Η κ. Ευαγγελία, εκπαιδευτικός, θέλησε και εκείνη με τη σειρά τηδ να αφυπνίσει τους πολίτες, ώστε να συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

«Ως μητέρα και εκπαιδευτικός καλούμαι συχνά να αντιμετωπίσω έκτακτα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Ωστόσο, θεωρώ ότι κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης πρέπει να έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών, γιατί δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να επέμβεις και να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου συνδράμοντας στο έργο των αρμόδιων διασωστών. Εντυπωσιάστηκα από τους υπευθύνους του ΕΚΑΒ, που πέραν του ωραρίου τους και αφιλοκερδώς, οργάνωσαν ένα περιεκτικό και κατατοπιστικό σεμινάριο. Υπήρχε αρχικά θεωρητική κατάρτιση και έπειτα για τέσσερεις ώρες πρακτική εξάσκηση με ειδικές κούκλες και τον ηλεκτρονικό απινιδωτή, που μας βοήθησαν να αποκτήσουμε μια πρώτη επαφή με τις πρώτες βοήθειες. Θέλω να συγχαρώ τους υπευθύνους και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται, γιατί το να σώζεις μια ζωή συγγενικού η μη προσώπου είναι ανεκτίμητο.» Όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ανωτέρω σεμινάριο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, απευθυνόμενοι στο ΕΚΑΒ- Τομέας Άρτας (κ. Νικολό Παντελή και Δήμο Γεώργιο) στο τηλέφωνο 2681021401 και ώρες 9:00 π.μ. έωδ 13:00.