ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΡΤΑΣ 

Μπαίνοντας στο χώρο της λαϊκής αγοράς της ‘Άρτας αντικρίζεις ανθρώπους απλούς χαμογελαστούς, πρόσχαρους, που σε κάνουν να νιώθεις ότι τους ξέρεις χρόνια.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι έτσι είναι το επάγγελμα του πωλητή. Πρέπει να  χαμογελάς και να είσαι ευγενικός προς τον πελάτη (ο πελάτης έχει πάντα δίκιο). Όμως στη αγορά της Άρτας οι σχέσεις είναι αληθινές ,ανθρώπινες, αφού έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι  στην γειτονιά σου. Αυτό ίσως να οφείλεται στο χώρο όπου στεγάζεται η λαϊκή, ο οποίος είναι συγκριτικά μικρός με άλλες λαϊκές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι υστερεί σε προϊόντα. Η ζεστασιά των ανθρώπων και οι ποιότητα των προϊόντων τους είναι αυτό που την κρατά  ακόμη ζωντανή.

Η λαϊκή βρίσκεται στην καρδιά της Άρτας, στο κέντρο της πόλης. Θα περίμενε λοιπόν κάνεις  να σφύζει από ζωή. Αντίθετα όμως η κίνηση παρουσιάζει σημαντική πτώση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η χώρα αλλά και λόγω των πολλών προβλημάτων που η ίδια η αγορά αντιμετωπίζει.

Η τοποθεσία της φαντάζει ιδανική, όμως μόνο ιδανική δεν είναι.  Αυτό γιατί το κοινό το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι εκείνο που ζει μόνιμα  στο κέντρο και δε χρειάζεται μεταφορικό μέσο.

Το μεγάλο «αγκάθι» της λαϊκής λοιπόν είναι η απουσία  πάρκινγκ, ένα σημαντικό πρόβλημα που πρώτοι επωμίζονται οι πωλητές της δημοτικής λαϊκής αγοράς, οι οποίοι δεν μπορούν  να σταθμεύσουν τα οχήματά τους, προκειμένου να φορτώνουν και ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα τους. Το αποτέλεσμα; Να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, με φορτηγά και αυτοκίνητα να κινούνται μέσα στον πεζόδρομο .

Η κ. Μαρία μένει κοντά στη  λαϊκή  και σχεδόν 3 φορές την εβδομάδα την επισκέπτεται «Πολλές φορές έχω κινδυνεύσει από μηχανάκι, το οποίο έτρεχε μάλιστα και με μεγάλη ταχύτητα στον πεζόδρομο. Ευτυχώς μένω στο κέντρο και δε χρειάζομαι αυτοκίνητο για να μετακινηθώ. Εάν έμενα εκτός,  δεν ξέρω εάν θα ερχόμουν τόσο συχνά. Εξάλλου και οι τιμές δεν είναι δελεαστικές. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη».

Όσο και αν θέλουν λοιπόν οι κάτοικοι να στηρίξουν την τοπική αγορά και τα προϊόντα της,  το πρόβλημα της στάθμευσης δεν τους αφήνει.

«Μένω μακριά από το κέντρο, δεν οδηγώ, είμαι μεγάλη γυναίκα κι έτσι μόνο μια φορά το μήνα μπορώ να έρθω. Όταν θα πάρω την σύνταξη μου λέω στο γιο μου να με μεταφέρει στη λαϊκή. Πολλές φορές δε βρίσκει να παρκάρει, εγώ δεν μπορώ να περπατήσω για πολλή ώρα κι έτσι έχω φύγει, χωρίς να ψωνίσω» ανέφερε η κ. Αγγελική.

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί καταναλωτές, που θεωρούν πως η λαϊκή αγορά είναι ιδιαίτερα ακριβή. « Πωλούν τα δικά τους προϊόντα, δεν έχουν μεσάζοντες και θα έπρεπε οι τιμές να είναι πιο χαμηλές για τον κόσμο. Παρακολουθώ τις προσφορές των σούπερ μάρκετ στην τηλεόραση. Με νοιάζει πιο πολύ η τσέπη μου, από το αν  είναι ελληνικά τα προϊόντα που θα αγοράσω. Εάν είναι φθηνά, είναι και καλά» πρόσθεσε ο κ. Τάσος .

 

Διορθωτικές προτάσεις

Ο κ. Κασελούρης Μιχάλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκής Αγοράς Άρτας, έχει καταθέσει  πρόταση στο Δήμο Αρταίων, στην οποία προτείνει:

1.       Δημιουργία χώρου φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων

2.       2. Δημιουργία χώρου περιορισμένου χρόνου στάθμευσης εξυπηρέτησης δημοτών.

«Κυνηγάμε πολύ το θέμα με το πάρκινγκ. Το έχουμε αναφέρει και στο Δήμαρχο ως κύριο αίτημά μας, όχι μόνο για τον κόσμο αλλά και για εμάς τους ίδιους. Δεν έχουμε χώρο να ξεφορτώσουμε τα εμπορεύματα και δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. Πριν δημιουργήσουμε το Σύλλογο μας, η λαϊκή ήταν βρώμικη και παρατημένη. Τώρα η εικόνα της είναι σαφώς βελτιωμένη. Μπορεί η κίνηση να παρουσιάζει πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει όλη η χώρα, όμως τα προϊόντα μας είναι καλά ποιοτικά, ελληνικά  και σαφώς πολύ καλύτερα από αυτά των σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Ηρακλής παραγωγός και πωλητής μαναβικής  τόνισε και εκείνος με την σειρά του το βασικό πρόβλημα της έλλειψης πάρκινγκ. Δήλωσε επίσης πως και οι τιμές των ενοικίων των πάγκων είναι προσιτές «Όταν έχουμε δουλειά, δε φαίνεται η τιμή των ενοικίων .

Το παράνομο και  αμφιβόλου ποιότητας εμπόριο, το οποίο έχει στηθεί ακριβώς έξω από το χώρο της λαϊκής, μόνο ζημία κάνει στην αγορά.

«Πωλούν χωρίς άδειες, χωρίς ζυγαριές. Έχουμε κάνει πολλά παράπονα κι έχουμε απευθυνθεί και στην αστυνομία αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μέχρι και κοτόπουλα πωλούν στο δρόμο. Το θέαμα δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά τα προϊόντα είναι και αμφιβόλου ποιότητας. Δεν πρέπει να τα εμπιστεύονται οι καταναλωτές» τόνισε η κ. Άνθη, η οποία έχει πάγκο στην λαϊκή.

«Βγάζουν τα ψάρια στο δρόμο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός»  πρόσθεσε με τη σειρά του ο κ. Γιώργος, ο οποίος διατηρεί  ψαράδικο στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Η λαϊκή αγορά εκτός από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχει και φρέσκο κοτόπουλο αλλά και ψάρι. Οι περισσότεροι έμποροι πωλούν τα δικά τους προϊόντα.

Από τη μεριά του Δήμου Αρταίων, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ Επιχείρησης Χοντρεμπορίου Γενικών Προϊόντων και Αποθήκευσης πρακτορείου Μεταφορών, Λώλος Ανδρέας, αναφερόμενος στο μεγάλο «αγκάθι» δήλωσε,

«Το 1997, επί Δημάρχου Αρταίων κ. Βάγια, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Πέττα κ. Βαβέτση, δημιουργήθηκε ένας χώρος, μια αποθήκη, στην περιοχή Κρυστάλλη και ανάγκασε τους χοντρεμπόρους  να ξεφορτώνουν εκεί τα εμπορεύματα τους.  Σταμάτησε το χοντρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών και παρέμεινε το λιανικό εμπόριο στο χώρο της λαϊκής. Βέβαια η αποθήκη αυτή λειτούργησε ουσιαστικά το 2001, γιατί οι χοντρέμποροι δεν ήθελαν να αποχωρήσουν .Οι αποθήκες αυτές λειτούργησαν πολύ θετικά, μειώθηκε η κυκλοφοριακή συμφόρηση και λειτούργησε η αποσυμφόρηση της λαϊκής αγοράς.»

Βέβαια, πρόσθεσε ότι είχε συζητηθεί στο Δήμο το θέμα να φύγει η λαϊκή αγορά από το κέντρο και να μεταφερθεί εκτός και στο χώρο της ήδη υπάρχουσας λαϊκής, να κατασκευαστεί χώρος πάρκινγκ. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες όμως από τους κατοίκους της περιοχής, με την ένσταση ότι μία λαϊκή αγορά εκτός του κέντρου της πόλης, δεν θα είναι εύκολα προσβάσιμη.

Μπορεί η ζωή στη λαϊκή αγορά να ξεκινά από πολύ νωρίς, όμως οι συνθήκες που επικρατούν τη γυρνούν χρόνια πίσω.