Λαθροκυνηγός σκότωσε 21 (!) πάπιεςΕίναι σαν να διαβάζω το ίδιο θέμα μετά από δύο χρόνια. Τότε, το 2016, διάβαζα: “Συνελήφθη ασυνείδητος λαθροκυνηγός, που κυνηγούσε παράνομα στο βάλτο της Στρογγυλής, στον Αμβρακικό κόλπο, δίπλα απ' τη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς. Ο αδίστακτος κυνηγός επέβαινε σε μία μικρή βάρκα και χρησιμοποιούσε ηχομιμητική συσκευή για να προσελκύσει τις πάπιες. Ώσπου να τον πιάσουν οι θηροφύλακες, είχε θανατώσει συνολικά 23 πάπιες.”

22/9/2018. Πέρασαν μόνο 2 χρόνια και η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Ένας άλλος κυνηγός (μπορεί και ο ίδιος) πάλι με βάρκα, αυτή τη φορά στο βάλτο, στη Στρογγυλή, πρόλαβε να θανατώσει 21 πάπιες και αν δεν τον είχαν συλλάβει, θα τις είχε διπλασιάσει. Και εναντίον αυτού, όπως και σε παλαιότερους παράνομους κυνηγούς, σχηματίστηκε δικογραφία. Δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στον υγρότοπο του Αμβρακικού, να κυνηγούν παράνομα ασυνείδητοι, σε μία περιοχή που απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι. Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας μου έλεγαν ότι αυτό το περιστατικό το μάθαμε, γιατί συνελήφθη ο λαθροκυνηγός. Ο αριθμός των πουλιών που θανατώνονται κάθε καλοκαίρι (κυρίως πάπιες) ξεπερνά τις 2000. Οι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Αμβρακικού είναι λίγοι και δεν φθάνουν. Στην απορία μου τι να κάνει κάποιος τόσες πάπιες, -δεν αρκεί να σκοτώσει δυο τρεις για “προσωπική χρήση”- κάτοικος της περιοχής μου απάντησε ότι τροφοδοτούν μ' αυτές τις ταβέρνες της περιοχής.

Και να πάλι τα συμφέροντα

Μετά από τουλάχιστον 27 χρόνια απαγόρευσης κυνηγιού μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού, η περιφερειακή διοίκηση Ηπείρου επέτρεψε το κυνήγι. Καλά το διαβάσατε, μέσα σε μία περιοχή που βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών που απειλούνται με εξαφάνιση και μάλιστα μερικά εξ' αυτών παγκοσμίως απειλούμενα είδη, η περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να επιτρέψει το κυνήγι στη Ζώνη Α του πάρκου, στον σκληρό πυρήνα, όπου ζουν οι πάπιες και τα άλλα πουλιά.

“Είμαστε όλοι σύμφωνοι για να επιτραπεί το κυνήγι μέσα στον Αμβρακικό. Οι κυνηγοί είναι σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας” δηλώνει στον τοπικό τύπο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης. Και αναρωτιέμαι: “Σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας”, τι να εννοεί άραγε; Μήπως οι χιλιάδες κυνηγοί είναι σημαντικό κομμάτι ως ψηφοφόροι; Δυστυχώς οι πάπιες και τα άλλα πουλιά δεν ψηφίζουν. Γιατί, αν ψήφιζαν, είναι σίγουρο ότι οι κυνηγοί θα έχαναν. Το σίγουρο είναι πάντως το ότι οι κυνηγοί στα μέρη μας διαθέτουν ισχυρό λόμπι και προσπαθούν να επηρεάσουν τους αρμόδιους όσο μπορούν. Και οι πολιτικοί, ειδικότερα τώρα που πλησιάζουν εκλογές, είναι πιο ευάλωτοι. Η ειρωνεία είναι ότι ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος , καθ' ύλην αρμόδιος για την προστασία των εθνικών πόρων, είναι ο κ.Τσιρώνης, μεγάλο στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, που σε παρελθόντα έτη μιλούσε για καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα.