Μαζική δολοφονία σκύλων στην ΆρταΤουλάχιστον 17 με 20 σκυλιά που σύχναζαν στην περιοχή του λιμανιού της Σαλαώρας, στην Κορωνησία, δηλητηριάστηκαν από αγνώστους πριν λίγες ημέρες. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή εγκαταλείπονται πολλά σκυλιά από ανεύθυνους ιδιοκτήτες και μετά αναλαμβάνουν να τα ταΐζουν ορισμένοι φιλόζωοι με δικά τους έξοδα. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς και στο παρελθόν έχουν δολοφονηθεί με φόλες αδέσποτα σκυλιά. Ο δήμος Άρτας παρόλο που είναι δική του ευθύνη η στείρωση των σκυλιών ή η φιλοξενία ορισμένων σκυλιών στο καταφύγιο, παραμένει αδιάφορος. Αλλά και η ίδια αστυνομία δεν μπορεί να μην διερευνά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2012 ) ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.

 

Επίσης, ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου, είναι πράξεις άδικες , τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς επίσης και στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η φωτογραφία που τραβήξαμε (2/8/20 το απόγευμα) είναι ακριβώς εκεί που τελειώνει η γέφυρα της Σαλαώρας, μπροστά από τη μεγάλη παραλία, όπου καθημερινά καταφθάνουν οικογένειες λουόμενων και το άτυχο ζώο σαπίζει εκεί, κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς ο δήμος να φροντίσει να το περισυλλέξει για να το θάψει. Φιλόζωη, με την οποία μιλήσαμε, μας είπε ότι υπάρχουν και άλλα νεκρά σκυλιά, διασκορπισμένα στην περιοχή.