Μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό από τον Σύλλογο Εστίασης -Διασκέδασης ΆρταςΜέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, που έχει πληγεί τα μέγιστα από τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν, λόγω της πανδημίας,  διεκδικούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι Σύλλογοι Εστίασης της χώρας. Την επιστολή συνυπογράφει ο Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Άρτας ο «Ξένιος».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κε πρωθυπουργέ,

Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και επικαιροποιούνται, όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, είναι σε σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως και εξειδίκευση ανά κλάδο δραστηριότητας, αφού ένα φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης, καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες, που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Προτείνονται τρεις (3) βασικοί άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

Αναλυτικά :

α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%.

Μετάβαση του ΦΠΑ φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 6%  για το φαγητό και στον μεσαίο 13% για όλα τα ροφήματα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα και να σταθεί ξανά όρθιος. Στόχος, βγαίνοντας απ την οικονομική κρίση, ενιαίο μονοψήφιο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης.

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020.

Με στόχο την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020, καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης. Θεωρούμε σημαντικό να μπει ως ανώτατο πλαφόν εργοδοτικών εισφορών τα 250€  ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου.

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα, δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8.000€.

Η εστίαση θέλει και απαιτεί στήριξη στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων 100 ετών. Η ανάταξη της οικονομίας θα επιτευχθεί όταν όλες οι δυνάμεις του τόπου συνεργήσουν.

Η εστίαση δηλώνει παρούσα στην μεγάλη μάχη.

                      Για το

               ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

         Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γραμματέας

 

    Γεώργιος Γκανιάτσας                                                      Ιωάννης Παπαηλίας