Οι εξελίξεις στην Αναγέννηση ΆρταςΣτα τέλη Αυγούστου έμαθα ότι δημιουργήθηκε η νέα Αναγέννηση Αρταίων με σήμα την Παρηγορήτισσα και το γεφύρι της Άρτας. Σαν πρώτη σκέψη, μου φάνηκε μια καλή ενέργεια, μιας και η ιστορική Αναγέννηση Άρτας τον τελευταίο καιρό ήταν ανενεργή. Μάλιστα στο περσινό πρωτάθλημα δεν κατέβασε καν ομάδα, με αποτέλεσμα να έχει τιμωρηθεί με την αφαίρεση 8 βαθμών.

Σε δεύτερη σκέψη αποφάσισα να κάνω ένα ρεπορτάζ, μιας και η Αναγέννηση Άρτας- το έχω ξαναγράψει στο πρώτο φύλλο αυτής της εφημερίδας- είναι η ομάδα, των παιδικών μου χρόνων, η αγαπημένη μου αναγέννηση. Συνάντησα τον Κώστα Μπανιά, έναν άνθρωπο γνωστό σε όλους για την αγάπη του στην ιστορική αυτή ομάδα. Ο Κώστας δεν είναι απλώς λάτρης της ιστορίας της Αναγέννησης (εξάλλου είναι αυτός που έχει φτιάξει ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες της ομάδας απ΄ τα παλιά). Είναι και ταγμένος μαχητής για να δει την Αναγέννηση ξανά σαν ομάδα στα γήπεδα. Θα μου πείτε: γιατί δεν συνάντησες τον πρόεδρο της νέας Αναγέννησης Αρταίων και δικηγόρο Δημήτρη Λαμπράκη ή κάποιον άλλον από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της; Μα γιατί πιστεύω ότι είναι από τους λίγους αγνούς φιλάθλους, χωρίς ιδιοτέλεια, συμφέρον και διάθεση παραγοντισμού, χωρίς βέβαια να θέλω να κατηγορήσω τους άλλους για τις αγνές προθέσεις τους.

Η νέα Αναγέννηση, μου είπε ο Κώστας Μπανιάς, ιδρύθηκε μέσα απ' την ανάγκη των Αρτινών φιλάθλων μιας και η Αναγέννηση Άρτας ήταν μια ομάδα ανενεργή, που δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Εδώ να αναφέρω ότι τους επίσημους "τίτλους" της ιστορικής ομάδας κατείχε ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Καρίνος. Στην ερώτησή μου στον κ. Μπανιά, γιατί δεν συναντήθηκαν με τον κ. Καρίνο ώστε να βρουν μια κοινή λύση για τη συνέχεια της ιστορικής ομάδας μου απάντησε ότι έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, χωρίς να βρουν την κατάλληλη ανταπόκριση. Για την ιστορία να αναφέρω ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας Αναγέννησης Αρταίων είναι: Πρόεδρος ο Δημήτρης Λαμπράκης δικηγόρος, μέλη : ο καρδιολόγος Γιώργος Σλιόγκας, ο ουρολόγος Ιωάννης Τσιρώνης, ο επιπλοποιός Σπύρος Ντεκούλης, ο Πρόεδρος ελαιοχρωματιστών Άρτας Λάμπρος Κουτσός, ο πρόεδρος ΣΑΦ Νίκος Κολιούλης αστυνομικός και ο αντιπρόεδρος ΣΑΦ Κώστα Μπανιάς. Η ομάδα βρήκε προπονητή τον Αποστόλη Γούση, καθηγητή Φυσικής αγωγής και ξεκινά φυσικά από το Β' Τοπικό Άρτας, με έδρα το εθνικό στάδιο της πόλης και με ποδοσφαιριστές νέα παιδιά, αποκλειστικά από την Άρτα, όπως με διαβεβαίωσε ο Κώστας Μπανιάς, ενώ μέχρι τότε είχε 22 ποδοσφαιριστές και ήδη έχει παίξει και αρκετά φιλικά προσπαθώντας να δέσει η ομάδα.

Συνάντηση με τον Ηλία Καρίνο

Αποφάσισα να συναντήσω τον κ. Καρίνο. Η συνάντηση έγινε σε μία καφετέρια στο τρίγωνο, κοντά στο γεφύρι. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικός. Αρνήθηκε ότι έγιναν συναντήσεις μαζί του από την πλευρά των ανθρώπων της νέας Αναγέννησης Αρταίων. "Ίσως έγινε με κάποιο συνεργάτη μου", είπε, "αλλά εγώ δεν έκρινα ότι είναι μία αξιόλογη προσπάθεια απ' αυτούς τους ανθρώπους, για τους δώσω τον τίτλο". Όταν του ανέφερα ότι η νέα Αναγέννηση είναι γεγονός και κατεβαίνει στο Πρωτάθλημα, δυσανασχέτησε. "Έχω κάνει ένσταση" , είπε χαρακτηριστικά, "προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Υφυπουργό. Κανένας δεν έχει δικαίωμα, όχι μόνο νομικά και ιστορικά αλλά και ηθικά, να κάνει χρήση της επωνυμίας της Αναγέννησης Άρτας. Δε νοείται να υπάρχουν στην ίδια πόλη και στον ίδιο νομό 2 ποδοσφαιρικές ομάδες που να αποκαλούνται Αναγέννηση Άρτας". Και κατέληξε: "Ζητήσαμε να αποκλειστεί η αθλητική ποδοσφαιρική ομάδα με την επωνυμία «Νέα Αναγέννηση Αρταίων 2016» από κάθε διοργάνωση της Ομοσπονδίας." Για του λόγου το αληθές μου έδειξε την ένσταση που έκανε προς τη Γενική Γραμματεία. Στην ερώτησή μου γιατί μιλά για 2 ομάδες απ’ τη στιγμή που η Αναγέννηση Άρτας δεν κατεβάζει ομάδα, μου ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να κατεβάσει την Αναγέννηση στο Πρωτάθλημα που ξεκινά σύντομα, γι ' αυτό πλήρωσε το εκκρεμές πρόστιμο που υπήρχε, ώστε να καταθέσει τα χαρτιά για να κατέβει η ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα και ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Γενική συνέλευση της Αναγέννησης. Έφυγα απ΄τη συνάντηση με πολλά ερωτηματικά. Παίρνοντας σαν δεδομένα λοιπόν ότι η νέα Αναγέννηση Αρταίων έχει προχωρήσει και είναι σχεδόν έτοιμη για το πρωτάθλημα και η Αναγέννηση Άρτας (σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καρίνου) ετοιμάζεται να κατέβει και αυτή στο Β' τοπικό Άρτας, συνειδητοποίησα ότι, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε καν Αναγέννηση στα γήπεδα, φέτος θα υπάρχουν 2 ομάδες που διεκδικούν το ίδιο φίλαθλο κοινό. Θα κάνει δεκτή άραγε η Γενική Γραμματεία την ένσταση του κυρίου Καρίνου, ώστε να μην χρησιμοποιεί η νέα Αναγέννηση Αρταίων αυτή την επωνυμία; Θα καταφέρει ο κ. Καρίνος, στο λίγο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος να ετοιμάσει ομάδα; Όμως οι εξελίξεις για ακόμη μια φορά ήταν ραγδαίες.

Νέος ιδιοκτήτης αλλάζει τα δεδομένα

Ο Γιώργος Μαυρογιώργος είναι ένας Αρτινός γέννημα- θρέμμα. Προσωπικά τον ξέρω από μικρό παιδί. Κι ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι έχει λατρεία με την Αναγέννηση Άρτας. Πολλοί μπορεί να θυμούνται τον πατέρα του, που άνοιξε το πρώτο γυράδικο στην Άρτα (με ντονέρ παρακαλώ), εκεί στη Σκουφά, λίγο πριν το σημερινό σουβλατζίδικο, που βρίσκεται στην Πλατεία Μονοπωλίου, απέναντι απ’ το περίπτερο του Γιώργου Γκανιάτσα. Την ίδια δουλειά έχει ακολουθήσει και ο ίδιος. Έχει ένα πετυχημένο μαγαζί στο τρίγωνο. Δεν μπορώ να ξέρω πως κατάφερε και έπεισε τον Καρίνο να του δώσει την Αναγέννηση. Ο ίδιος μου εκμυστηρεύτηκε ότι συζητούσε από αρχές Ιουλίου. Το σίγουρο είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή κατέχει τον επίσημο τίτλο της ομάδας. Θα μπορούσα να ρωτήσω για τα οικονομικά, αν δηλαδή ο Καρίνος ζήτησε χρήματα ή τι πήρε, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Το σημαντικό είναι ότι η Αναγέννηση αλλάζει σελίδα. Και αν κάποιος «ξινίσει» για την επαγγελματική δραστηριότητα του Γιώργου Μαυρογιώργου, θα του απαντούσα: Ας ενδιαφερόταν κάποιος « επιφανής» επιχειρηματίας της Άρτας τόσα χρόνια που η Αναγέννηση όχι απλώς έπιασε πάτο, αλλά έφτασε στα όρια της εξαφάνισης.

Πάντως ο κ. Καρίνος στις 15 Σεπτέμβρη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

" Μετά από έξι χρόνια ακριβώς στην διοίκηση της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ, παραδίδω τα ηνία σε ανθρώπους που την αγαπάνε πραγματικά. Θα είμαι δίπλα τους σε οτιδήποτε κρίνουν ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος, ανιδιοτελώς και τους εύχομαι καλή επιτυχία.
Ο κύκλος μου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα. "

" ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ " !!! (Τα θαυμαστικά δικά μου)

Με τιμή

 Ήλιας Καρίνος

 

Ο ίδιος ο Γιώργος μου είπε ότι έκαναν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το πρωτάθλημα που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου, ώστε το ρόστερ της ομάδας να είναι πλήρες μέχρι την έναρξη του Β' Τοπικού ΕΠΣ Άρτας και επίσης, επειδή δεν είναι σίγουρο αν θα πάρει το πράσινο φως από την ΕΠΟ για τη συμμετοχή της στο τοπικό πρωτάθλημα, έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να πείσουν τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εγκρίνουν τη συμμετοχή της Αναγέννησης .

Κι αυτό γιατί ο προηγούμενος Πρόεδρος Καρίνος Ηλίας δεν κατέθεσε, όπως όφειλε, τα δικαιολογητικά για συμμετοχή στο Πρωτάθλημα, δηλαδή Πρακτικά, σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου (ενώ χρειαζόταν πάνω από 5 άτομα, είχε μόνο δύο) και Καταστατικό. Βέβαια η νέα Διοίκηση Μαυρογιώργου, με το που ανέλαβε, φρόντισε να το κάνει, όμως ήταν εκπρόθεσμο. Γι’ αυτό λοιπόν ζήτησε και πίεσε την Επιτροπή Εφέσων της ΕΠΟ (όπως λέμε και παραπάνω) να εξετάσει το αίτημά της για συμμετοχή. Κλείνω την παρένθεση, η οποία νομίζω ήταν αναγκαίο να διευκρινιστεί και συνεχίζω.

Ο προπονητής της ομάδας είναι ο Τάσος Δαλάκας, ο παλιός ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα εξής: Πρόεδρος ο Μαυρογιώργος Γιώργος, ο Παπαχρηστάκης Άλκης Γενικός Γραμματέας, ο Λάμπρος Σαλαμουρας Αντιπρόεδρος, Γενικός αρχηγός ο Δημήτρης Αραβανής, ο Κωσταδημας Ανδρέας Ταμίας και οι Απόστολος Ζουμπούλης, Σαλαμούρας Γιώργος, Βασίλης Σίμος και Ρίζος Κώστας μέλη. Τα μέλη είναι άνθρωποι του χώρου και μάλιστα οι δύο (ο Δημήτρης Αραβανής και ο Ανδρέας Κωσταδήμας) μέλη του Συλλόγου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Άρτας. Τέλος ως έφορος υλικού επιλέχτηκε ο Τάκης Μίντζας, θρυλικός παίκτης της ομάδας. Έδρα τους είναι το δημοτικό στάδιο Άρτας.

Αναβολή για χάρη της Αναγέννησης

Τελικά στις 25 Σεπτεμβρίου η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι η Αναγέννηση Άρτας μπορεί να συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα και ανέβαλε την ημερομηνία έναρξης του Πρωταθλήματος, ώστε να βρει το χρόνο και να προετοιμαστεί η ομάδα.  Γράφοντας αυτές τις τελευταίες γραμμές του ρεπορτάζ, στα μέσα Νοέμβρη, η Αναγέννηση έδωσε ήδη κάποιους αγώνες, οι άνθρωποί της βλέποντας τις αδυναμίες της, μιας και είναι πολύ νωρίς ακόμα, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, (ήδη ο Γιώργος Μαυρογιώργος μου είπε ότι έγιναν 2 μεταγραφές και θα προχωρήσουν στις γιορτές και σε άλλες προσθήκες) και, όπως δηλώνουν, είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή του κόσμου στους αγώνες, καθώς και με τις χορηγίες από τους Αρτινούς επιχειρηματίες και όχι μόνο, που τους βοηθούν να σταθούν στα πόδια τους στη δύσκολη αυτή αρχή. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω, για να είναι πλήρες το ρεπορτάζ, ότι μεταξύ των άλλων ακούστηκαν φήμες ότι πίσω από τον τωρινό Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, κρύβονται επιχειρηματίες, που μετά από λίγο καιρό θα αναλάβουν την τύχη της ομάδας, όπως π.χ. ο Νίκος Μανιφάβας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Γυμναστηρίου STATUS. Αποφάσισα να το ελέγξω και πήγα να τον συναντήσω . Του ανέφερα τις φήμες γύρω από την πιθανή ανάληψη της ηγεσίας της Αναγέννησης και το διέψευσε κατηγορηματικά. «Η Αναγέννηση», μου είπε εμφαντικά, «έχει Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο. Εγώ θα σταθώ δίπλα της και θα την βοηθήσω όσο καλύτερα μπορώ».

Επίλογος με ερωτηματικά

Θα μου πείτε: τέλος καλό, όλα καλά. Νέα διοίκηση, αποφασισμένη να βγάλει την Αναγέννηση Άρτας από την απραξία που τόσο χρόνια την είχε η προηγούμενη διοίκηση, χωρίς χρέη γιατί έτσι κι αλλιώς η ομάδα ξεκινά από το τοπικό, καλή αρχή με τον κόσμο να ανταποκρίνεται ενώ οι Αρτινοί επιχειρηματίες βοηθούν, ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν 2 ομάδες με τον ίδιο (σχεδόν) τίτλο και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και πολλοί Αρτινοί φίλαθλοι. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει και οι δύο να ενωθούν, να παραμεριστούν οι εγωισμοί και ενδεχομένως κάποιες προσωπικές διαφορές, για μια δυνατή Αναγέννηση, που θα πρωταγωνιστεί σε όποια κατηγορία κι αν παίζει.

Θέλοντας να κλείσω αυτό το ρεπορτάζ, μίλησα και με τις 2 πλευρές και διαπίστωσα ότι υπάρχει έδαφος να βρεθεί μία λύση. Σχημάτισα την άποψη ότι η πλευρά της νέας Αναγέννησης θέλει να διαπιστώσει πρώτα τη σοβαρότητα της Διοίκησης του Γιώργου Μαυρογιώργου και μετά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, η δε νέα Διοίκηση της Αναγέννησης Άρτας είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συνενώσεις αλλά αυτό που προέχει είναι να παράξει έργο και η Αναγέννηση Άρτας να ξαναποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.