Πρωτοπορεί το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας ΆρταςΜεγάλη διάκριση απέσπασε το  τριθέσιο  Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας Άρτας κατά το σχολικό έτος 2015-16. Υλοποίησε για πρώτη φορά δύο έργα σε συνεργατικές συμπράξεις με άλλα σχολεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος eΤwinning  – Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση σχολείων από όλη την Ευρώπη.

 Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Erasmus+, στο πλαίσιο της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αποκομίζοντας παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

 Το eTwinning υποστηρίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΚΥΥ), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, και ένα δίκτυο από Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης (ΕΥΥ).

Στην Ελλάδα η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning  λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) (http://etwinning.sch.gr).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 12 μαθητές της Α' και Β' τάξης. Tο δημοτικό σχολείο Ελεούσας   τιμήθηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας (National Quality Label) από την ΕΥΥ (Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης) eΤwinning για δύο eTwinning έργα που υλοποιηθήκαν κατά το περασμένο σχολικό έτος.

Το πρώτο έργο είχε το γενικό τίτλο: "Little White Powder, an adventure".

 Ήταν μια συνεργασία με σχολεία της Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας. Οι μαθητές όλων των σχολείων εξήγησαν συνεργατικά με εργαλεία web 2.0 πώς το αλεύρι γίνεται ψωμί, έφτιαξαν συνταγές με αλεύρι και  έγραψαν συνθήματα για την πείνα (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Ντάνου Θεοδώρα).

Συνεργασία με σχολεία από Ελλάδα και Ευρώπη

Το δεύτερο έργο είχε το γενικό τίτλο: "The protection of the environment"  (Η προστασία του περιβάλλοντος) και οι δραστηριότητές  του πραγματοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2015-16, από τους μαθητές της A΄ και B' τάξης.

 Αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία WEB 2.0 για την επικοινωνία, τη συνεργασία και την παραγωγή των τελικών προϊόντων, σε θέματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα την ανακύκλωση. Επιπρόσθετα καλλιεργήθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία όλων των συμμετεχόντων (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Ντάνου).

Πρόσφατα, το έργο των μαθητών τιμήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της προαναφερθείσας εργασίας.  Στο έργο συνεργάστηκαν, εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας Άρτας, το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων,  το Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Istituto Comprensivo Statale Fara Filiorum Petri (Ιταλία), Ecole des pres verts (Γαλλία) και Ozel Sahin okullar (Τουρκία).

Η εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, επίσης παρουσιάστηκε  σε εισήγηση στο 3ο Πανελλήνιο επιστημονικό Συνέδριο του eTwinning, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα (25 -27 Νοεμβρίου 2016).

Η απονομή των ετικετών  Ποιότητας αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των eTwinning δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και της συνεργασίας των σχολείων.

Το σχολείο συνεχίζει δυναμικά να ενεργοποιεί μαθητές και εκπαιδευτικούς σε νέες συνεργασίες και  ευελπιστεί και σε νέες διακρίσεις για το σχολικό έτος 2016-17