ΑΡΤΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΦΑΣ" ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης (Α.Κ.Τ.) και ο  Σύλλογος Φίλων Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης (Σ.Φ.Α.Κ.Τ.) ενημερώνουμε τους αγαπητούς φίλους οτι εφέτος, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, διοργανώνουμε απο κοινού την 3η εικαστική συνάντηση στο Κάτω Αθαμάνιο με θέμα: “Η τέχνη του ψηφιδωτού-Γιάννης Κολέφας”   Η εικαστική αυτή συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στον σημαντικό Ηπειρώτη καλλιτέχνη και δάσκαλο του ψηφιδωτού Γιάννη Κολέφα  (1929-1986). Η εκδήλωση περιλαμβάνει δημιουργία  ψηφιδωτού απο τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου και στη συνέχεια έκθεση του καλλιτέχνη στο πλαίσιο του αφιερώματος με έργα σχεδίου, ζωγραφικής και ψηφιδωτού.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 8,30 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με ομιλίες και  προβολές σχετικές με την ιστορία του ψηφιδωτού και τον τιμώμενο καλλιτέχνη Γιάννη Κολέφα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τοπικά θέματα πολιτισμού, θέματα σχετικά με την ανέγερση της πινακοθήκης και μικρή δεξίωση των επισκεπτών. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 20 Αυγούστου 2023.

Γιάννης Κολέφας

 Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Το 1955 αποφοιτά απο την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχοντας παρακολουθήσει το εργαστήριο ζωγραφικής του Γιάννη Μόραλη. Με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και το 1961, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ραβέννας πάνω στη ζωγραφική και στην τεχνική και αποκατάσταση του ψηφιδωτού. Από το 1964 έως το 1973 εργάζεται στο Κεντρικό Εργαστήριο Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Ζωγραφιών και Ψηφιδωτών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, διδάσκοντας ταυτόχρονα τη συντήρηση του ψηφιδωτού στη Σχολή Εκπαιδεύσεως Συντηρητών Αρχαίων του Μουσείου. Το 1984 αναγορεύεται Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1985 αποπερατώνει τη μνημειακή ψηφιδωτή σύνθεση (75τ.μ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία ξεκίνησε το 1983.  Στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, δίπλα στη γενέτειρά του, υπάρχει “Μουσείο Κολέφα” όπου βρίσκονται έργα του καλλιτέχνη. Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία για το ψηφιδωτό. Φεύγει από τη ζωή στις 13 Μαΐου του 1986.

www.athamaniko.gr   - Κάτω  Αθαμάνιο Άρτας – 26810 96002

Ετικέτες Άρτα ΑΦΙΕΡΩΜΑ-