Η ΑΡΤΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Αρταίων και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 18 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 19, με δράσεις που περιλάμβαναν ένα προσεγμένο πρόγραμμα τιμής για όσους βίαια εκτοπίστηκαν και βασανίστηκαν από τη ναζιστική θηριωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των συλλόγων που συνέδραμαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων ήταν να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την ζοφερή μοίρα που επεφύλαξαν οι Ναζί σε Εβραίους.

Έτσι, το πρωί του Σάββατου πραγματοποιήθηκε στην πνευματική στέγη Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς «Χορωδιακή μουσική από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», με τον Αντώνιο Βερβέρη, διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και τραγούδησε η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια, έγινε «Αναφορά στον Ιωσήφ Λαχανά» με ομιλητές τους Θεοχάρη Βαδιβούλη, δικηγόρο – γραφολόγο – ιστορικό ερευνητή, την Μπέλα Ααρών, Αντιπρόεδρο Ο.Π.Α.Ι.Ε. και Ντορίτ Πέρι (Dorit Perry), εκπροσώπου της οργάνωσης “Giving a face to the fallen”. Ακολούθησε αφιέρωμα από τη χορωδία της Γ’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας με μήνυμα από την Πρόεδρο του 15μελούς. Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, υπήρξε και ένα ειδικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπών Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, με την φιλόλογο Κατερίνα Σχισμένου, να μιλά για «το τέλος μιας εποχής».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους. Υπενθυμίζεται πώς πέρυσι η δημοτική αρχή προχώρησε στην ονοματοδοσία της οδού έναντι του μνημείου, εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, αρτινού επιζήσαντος του Άουσβιτς, ενώ στο χώρο του μνημείου ο Δήμος Αρταίων έχει τοποθετήσει πινακίδα σήμανσης που παρέχει πληροφορίες μέσω κινητού τηλεφώνου για το μνημείο του Ολοκαυτώματος και της πρώην Εβραϊκής Κοινότητας της Άρτας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έκλεισαν το πρωί της Κυριακής με τον «Περίπατο» και με την ιστορική ξενάγηση από τον κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν, o Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Σωτήρης Χρηστούλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Χρήστος Τυρολόγος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, Αντιπύραρχος Αντώνιος Θεοχάρης, από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, ο κ. Ζοζέφ Μιζάν, ο Ραβίνος κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, εκπρόσωπος των αρτινών Εβραίων, κος Μπένης Μιζάν, εκπρόσωπος του Ελληνοισραηλινού Επιμελητηρίου, κα Σουζάνα Φρανσές, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, κα Αλέγρα Μάτσα, εκπρόσωπος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», κ. Χαρίλαος Βάγιας, και εκπρόσωποι της οργάνωσης Giving a face to the fallen , κα. Ντορίτ Πέρι – κ. Ούρι Σαγκί.

Ο Δήμος εκφράζει  τις θερμές του ευχαριστίες στην Ελληνική Αστυνομία, τον δικηγόρο-γραφολόγο Χάρη Βαδιβούλη, την κα. Κατερίνα Σχισμένου, την Τελένια Σαμπά-Κοέν την πρώτη δημότη Αρταίων Εβραϊκής καταγωγής, τον Δημήτρη Βλαχοπάνο συγγραφέα του βιβλίου αφιερωμένο στην ζωή του Ισαάκ Μιζάν, τους υπαλλήλους του Δήμου και όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να πραγματοποιηθούν άρτια οι εκδηλώσεις.