ΜέΡΑ25: Καμία διακοπή ρεύματος στα πληττόμενα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα είναι δομημένη ως καρτέλ, ολιγοπώλιο. Τέσσερις μεγάλοι παραγωγοί και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ καθορίζουν τις τιμές μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθετήθηκε το 2018 με τον Ν.4512/2018. Η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτέλεσε ορόσημο για την πλήρη εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ολοκληρώνοντας την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ρεύματος, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1999 με τον Ν.2773/1999.

Ενώ λοιπόν οι θιασώτες της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας μιλούσαν για μείωση των τιμών που θα έρθει λόγω ανταγωνισμού, η πραγματικότητα ήταν και είναι αμείλικτη για τους καταναλωτές, αλλά εξαιρετικά επικερδής για το καρτέλ. Τους τελευταίους μήνες η αύξηση αυτή έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, με συνέπειες τραγικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Εδώ και αρκετούς μήνες, διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος γονατίζουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, με δραματικές συνέπειες τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνουμε ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τρέχοντος έτους – πριν την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, η Ελλάδα αναδείχθηκε αντιστοίχως δευτεραθλήτρια και πρωταθλήτρια, με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έφεραν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την οποία – κατά τα εφαρμοζόμενα πρότυπα της Οριακής Τιμολόγησης – καθορίζεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της χονδρικής.

Αποτέλεσμα είναι νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και να έρχονται αντιμέτωποι με την διακοπή της σύνδεσης. Επαναλαμβάνουμε, η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό, ανελαστικό αγαθό, απαραίτητο όχι μόνο για μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και για την ίδια την επιβίωση. Καμία διακοπή ρεύματος, τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου και ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις, στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ρεύμα πρέπει να ξαναγίνει δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας και όχι ιδιωτικό εμπόρευμα στα χέρια της Ολιγαρχίας.