ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ: ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Θρήνος πάνω στις στάχτες για την καταστροφή στο Δάσος Δαδιάς. Αδιάκοπη μάχη με τις μεγάλες φωτιές σε Ηλεία, Λέσβο, Μεσσηνία, νέα φωτιά το πρωί στην Πέλλα.

Για πέμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος Δαδιάς στον Έβρο. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια στον εθνικό δρυμό που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιοχές Natura 2000. Η πυρκαγιά έκαψε φωλιές αρπακτικών πουλιών στην περιοχή όπου φιλοξενούνται τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, αλλά και η μοναδική αποικία μαυρογύπα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά τις 8:30, ο καιρός έφερε το «δώρο» που περίμεναν όλοι. Την ώρα που τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 19.500 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Εκτός κινδύνου Σταυρός και Βρίσα στη Λέσβο - Τεράστια καταστροφή

Χιλιάδες στρέμματα στη Λέσβο έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο. Η νύχτα ήταν δύσκολη και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Σταυρός. Το χωριό πλέον δεν κινδυνεύει καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Εκτός κινδύνου είναι και το χωριό Βρίσα, το οποίο επίσης εκκενώθηκε.

Όμως, τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αφενός επειδή κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, αφετέρου επειδή επλήγη το τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

Φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο (23/7) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ξέσπασε φωτιά και  στην Πέλλα

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος, στην Πέλλα, ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (25/7).

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο.

 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/