Ειχα τ' ονειρο μου, το ποδηλατο μου

Μέχρι τη δεκαετία του '70, που ο Έλληνας στράφηκε στους 4 τροχούς, το ποδήλατο ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς. Θυμάστε την ασπρόμαυρη ταινία ο Μπακαλόγατος, στην οποία ο Χατζηχρήστος- Ζήκος πήγαινε τα ψώνια στο κάθε σπίτι με το ποδηλατάκι του.. Ήταν μια εικόνα βγαλμένη από την πραγματικότητα. Το ίδιο έκαναν και οι αντίστοιχοι τότε μπακάληδες όλης της Ελλάδας. Οι παλιοί θυμούνται ακόμη το μπακάλικο “Αφοί Λαλάκου- Εδώδιμα- αποικιακά”, όπου ο μικρότερος απ' τα αδέρφια, Αρεταίος, καβαλίκευε το ποδήλατο και πήγαινε στα σπίτια των νοικοκυράδων μεταφέροντας τις παραγγελίες.

Με την “οικονομική ανάπτυξη” το ποδήλατο εκτοπίστηκε – άνοιξαν και τα σούπερ μάρκετ- και το αυτοκίνητο μπήκε στην καθημερινότητα δίνοντας βέβαια και το αντίστοιχο prestige. 

Πέρασαν χρόνια από τότε , η Άρτα γέμισε αυτοκίνητα, όταν το 1995 μια μικρή παρέα παιδιών που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αγώνες του πανελλήνιου πρωταθλήματος, δημιούργησαν έναν ποδηλατικό σύλλογο, με πρωτεργάτη τον Ιππόλυτο Στρατή που είχε ποδηλατάδικο στη Άρτα (λεγόταν ACTIVE), τους εκπαιδευτικούς Γώγο Γιώργο και Ηλία Παπανικολάου και τον Γεώργιο Παλαιοσπύρο επιχειρηματία. Δυστυχώς σταμάτησε να λειτουργεί το 2002 και επανιδρύθηκε το 2011 με τα ίδια μέλη. Η Arta Voice συνάντησε τον Περικλή Ζώτο και τον Κώστα Παλαιοσπύρο. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε όταν ο Περικλής ανέφερε ότι στο Σύλλογο συμμετέχουν τουλάχιστον 100 μέλη. Βέβαια ο Κώστας επεσήμανε ότι τα τακτικά μέλη είναι περίπου 70. Τα υπόλοιπα απλά ακολουθούν σε ορισμένες εκδηλώσεις.

Όσο για τις ηλικίες; από 8 μέχρι 68 ετών συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Αφού τα πιτσιρίκια μάθουν τους κανόνες του ποδηλάτου, βγάζουν τις βοηθητικές ρόδες, φορούν το κράνος και είναι έτοιμα για ποδηλατάδα.

Με περηφάνια μιλούν και οι δύο για το μικρό Γεράσιμο που τους έχει τρελάνει με τις δεξιότητές του αλλά και για τον Κώστα Μπούκα που ξεκίνησε μαζί τους σε ηλικία 13 ετών και τώρα συνεχίζει στον Π.Α.Ο.Κ

 

Ορθοπεταλιές μέσα και έξω από την πόλη.

 

Σε ερώτησή μας για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας περιέγραψαν τις ορθοπεταλιές σε όμορφες διαδρομές εντός και εκτός των τειχών της πόλης, όπως στο μαγευτικό τοπίο του Αμβρακικού, την Κορωνησία, στο Μοναστήρι της Ροδιάς, στο Κομμένο, στις εκβολές του Αράχθου, όπου πραγματοποίησαν παράλληλες δραστηριότητες οικολογικού ενδιαφέροντος. Οι ποδηλατοβόλτες έχουν επίσης και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει κοινές δράσεις και με άλλους Συλλόγους όπως τον Όμιλο Φίλων Ποδηλάτων Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικά οι Γιαννιώτες επισκέφθηκαν την Κορωνησία με τα ποδήλατά τους ενώ την επομένη χρονιά ο Σύλλογος Ποδηλατών Άρτας έκανε μια υπέροχη διαδρομή στην Λίμνη των Ιωαννίνων.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Σύλλογος πραγματοποίησε κοινές εκδηλώσεις και με άλλους φορείς. Με τα Α.Μ.Ε.Α με τους εθελοντές αιμοδότες, με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Αρταίων. Πριν 1 μήνα μάλιστα πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση- δράση, την ποδηλατοβόλτα σε όλα τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας ξεκινώντας από την Παρηγορίτισσα. Συμμετείχαν επίσης ο ΟΚΑΝΑ, τα σχολεία του Νόμου και τα φροντιστήρια PALSΟ.

 

Φόρτσα στο πετάλι, να' ρθουνε κι οι άλλοι..

 

“Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε”, είπε ο Κώστας Παλαιοσπύρου, “είναι ότι το ποδήλατο δεν αποτελεί απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα εργαλείο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε 365 μέρες το χρόνο. Δεν υπάρχει καλύτερη βόλτα με το ποδήλατο στην Άρτα απολαμβάνοντας την χειμωνιάτικη λιακάδα”. 

Μάλιστα ο Περικλής Ζώτος μας είπε πως το ποδήλατο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Με αυτό κάνει τις δουλειές του γυμναζόμενος παράλληλα. Σε ερώτησή μας σχετικά με μελλοντικά σχέδια για ποδηλατοδρόμους στην πόλη απάντησε ότι αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα, μετά από δική του μελέτη (είναι Πολιτικός Μηχανικός), είναι η δημιουργία σημείων για ασφαλή στάθμευση των ποδηλάτων.

 

Επιμύθιο: Η ποδηλασία είναι τρόπος ζωής, τρόπος καθημερινής επαφής με τη φύση, γνωριμίας ανεξερεύνητων μερών, τρόπος ψυχαγωγίας και άθλησης, απολαμβάνοντας διαδρομές στην πόλη αλλά και ευκαιρία να γνωρίσεις νέους φίλους.

Αν κι εσείς έχετε καιρό να...ξεσκονίσετε το ποδήλατό σας, μη διστάσετε. Κι αν θέλετε παρέα για όμορφες διαδρομές, τότε ο Σύλλογος ποδηλατών Άρτας σας περιμένει.

Γνωρίστε τους όπως εμείς. Πάρτε το ποδήλατό σας και ταξιδέψτε μαζί τους!

Ετικέτες