ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΤΑΡΗ Η ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ

 

Ο σύλλογος φίλων Ιερού βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας σας προσκαλεί την 23 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 9:00 το βράδυ στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας όπου θα αναβιώσει το έθιμο του Αη Γιάννη ριγανά.

Ενορίτες φέρνουν τα μαγιάτικα στεφάνια στα οποία μπαίνει φωτιά και όλοι μικροί μεγάλοι πηδούν πάνω από τη φωτιά για τύχη και ευλογία όπως ορίζει η παράδοση.

Αμέσως μετά την αναβίωση του εθίμου ακολουθεί μουσική εκδήλωση με την ρεμπέτισσα Μαριώ.

Οι τιμές είναι προσιτές για όλους

Το έθιμο της φωτιάς του  Αη Γιάννη του Λαμπατάρη ή του Ριγανά 

Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου,  παραμονή της εορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη, σε πολλές γειτονιές της  Ελλάδας μόλις βραδιάσει, ανάβουν  φωτιές στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα.

Τα πιο παλιά χρόνια  μαζί με τα στεφάνια, καίγανε και τα παλιά σκιάχτρα, την παλιά ρίγανη, ξερά φύλα ελιάς και τα ξερόχορτα που δεν είχαν γίνει σανός  για τα ζώα. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει καθαρά αρχαιοελληνικές καταβολές αφού μαζί με  τον Άι Γιάννη λατρεύεται και  ο ήλιος των θερινών τροπών (το θερινό ηλιοτρόπιο). Μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς  αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή.  Συμβολικά,   οι φωτιές που ανάβουν είναι τρεις, στη σειρά,  τις οποίες πρέπει να πηδήσουν τρεις φορές.

Το ίδιο συμβολική είναι και η ρίψη ρίγανης και αλατιού στην φωτιά. Το κάψιμο της ρίγανης συμβολίζει την ευχή για την απαλλαγή των ανθρώπων από το κακό  και την είσοδο τους σε μια καλύτερη χρονική περίοδο, καθαροί και ακμαίοι.

Τις βραδινές ώρες, όταν σβήσουν οι φωτιές, οι συμμετέχοντες  στα δρώμενα της γειτονιάς κερνιούνται από τις νοικοκυρές με  γλυκά και αναψυκτικά προκειμένου να είναι καλότυχη η νέα  χρονιά.