ΑΡΤΑ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ «ΣΚΟΥΦΑ» ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Ένας νέος χώρος που ανανεώθηκε συνολικά αισθητικά και λειτουργικά με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση παραδόθηκε στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Σκουφάς».

Η ανακατασκευή της πνευματικής στέγης του «Σκουφά» στην κεντρική πλατεία της πόλης αποτελούσε χρόνιο αίτημα του συλλόγου που μετρά 125 χρόνια ζωής και προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Άρτας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», Νικόλαο Μπανταλούκα και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, σε μία ιδιαίτερη συγκινητική τελετή, με την παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών επισήμων.

Η ανακαίνιση αφορά τόσο την εξωτερική όψη του κτιρίου, την κατασκευή χώρου φουαγιέ, την τοποθέτηση φωτισμού, καθισμάτων και κλιματισμού, όσο και τη δημιουργία σκηνής, την κατασκευή διαδρόμου πρόσβασης, εξόδου διαφυγής και χώρου υγιεινής ειδικά για AμEA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.

«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην “άλλη” Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε σημασία στις υποδομές, επειδή δίνουμε σημασία στο περιεχόμενο – και αντιστρόφως» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου στο χαιρετισμό του και συνέχισε: «Δεν ασκούμε μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Για να μείνω στη σημερινή εορταστική ημέρα: εκεί όπου άλλοι βλέπουν την αποκατάσταση ενός κτιρίου, εμείς βλέπουμε ήδη τους ανθρώπους που δημιουργούν πολιτισμό πίσω από αυτή. Εκεί όπου πολλοί βλέπουν μια νέα αίθουσα εκδηλώσεων, εμείς βλέπουμε ήδη τον ανθρώπινο θίασο που θα δώσει περιεχόμενο στην αναβάθμισή της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Ωνάση λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γενναιόδωρη χορηγία ανακαίνισης της αίθουσας εκδηλώσεων. Στην τελετή έπαιξε η Φιλαρμονική του Συλλόγου με ένα μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε από «Τα παιδιά του Πειραιά», μέχρι το «The final countdown» και το «Game of thrones» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αντώνη Κατσαούνου.