ΑΡΤΑ: ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 200ΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ

Με τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 200ων χρόνων από τη «Μάχη του Πέτα», κορυφώθηκαν την Κυριακή το βράδυ 10 Ιουλίου, οι εφετινές επετειακές -  εορταστικές εκδηλώσεις «Φιλελλήνια 2022».

Χαιρετισμό απεύθυναν η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Χρήστος Ντακαλέτσης και ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, κ. Artur Lompart, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κόμης Paul Normann, απόγονος του μεγάλου φιλέλληνα, στρατηγού Karl Friedrich Lebrecht von Normann, αρχηγού του Ελληνικού Τακτικού Στρατού το 1822.

Ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά έδωσε η χορωδία Dresdner Kreuzchor, μια χορωδία που διεύθυνε στο παρελθόν  ο Γερμανός φιλέλληνας μουσουργός, Johann Daniel Elster ο οποίος συμμετείχε στη μάχη του Πέτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με το διεθνές μετάλλιο Lord Byron τιμήθηκαν ο Κόμης Paul Normann και ο μαέστρος της χορωδίας της Δρέσδης Roderich Kreile.

Επίσης, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο Πέτα, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον μαθητικό διαγωνισμό ο οποίος αφορούσε στη μάχη του Πέτα, ένας διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.