ΑΡΤΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΑ ΛΕΠΙΑΝΑ

Ο ναός της Υπαπαντής ανεγέρθη το 1415 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική κτισμένη με αργολιθοδομή, καλύπτεται με δίρριχτη ξυλοστέγη και εσωτερικά είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες.

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του μνημείου  αναδεικνύει ο Σύλλογος Γυναικών μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας όπου υπέβαλλε σχετική αίτηση και φωτογραφικό υλικό.

Δυστυχώς όμως,  η σκεπή είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Εσωτερικά ο γραπτός του διάκοσμος βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Οι εναπομείνασες τοιχογραφίες αποκολλημένες από τον τοίχο που έχει φουσκώσει από την υγρασία κρέμονται από μία κλωστή.

«Η εγκατάλειψη του μνημείου είναι ολοφάνερη. Και μπορεί για εσάς να είναι απλά ένα εκκλησάκι, για εμάς όμως είναι ένα κομμάτι της ιστορίας και της ζωής μας. Είναι χρέος μας να κάνουμε τα πάντα για τη διάσωσή του.

Αιτούμαστε από την Υπηρεσία σας να πράξετε τα δέοντα για τη διάσωσή του, υποχρεώνοντας αρχικά τον εργολάβο να αναλάβει την αποκατάσταση της κακοτεχνίας του. Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας αλλά και στην επαγγελματική ευσυνειδησία σας, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας» υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

 Εσωτερικά ο γραπτός του διάκοσμος βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Με πόνο ψυχής οι κάτοικοι του χωριού μιλούν για την εγκατάλειψη του μνημείου, γιατί αισθάνονται πως μαζί μ' αυτό χάνεται και η παράδοση του τόπου τους. Δεν κουράζονται να διηγούνται για τη θυσία του ιερού ελαφιού στο πανηγύρι της εκκλησίας, για την δάφνη της Παναγίας που ανθίζει κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, για θαύματα και άλλα παράξενα.

Ετικέτες Λεπιανά Άρτα