ΑΡΤΑ:12 εκατομμύρια ευρώ για την αξιοποίηση του κτηρίου του ΞENIA

 

Μετά την χρηματοδότηση των 9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση του κέντρου της Άρτας,  εγκρίθηκε η πρόταση  των 12 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που είχε υποβάλει ο Δήμος Αρταίων. Αυτή την φορά πρόκειται για την  ανακατασκευή και αξιοποίηση του κτηρίου του ΞΕΝΙΑ, το οποίο βρίσκεται μέσα  στο Κάστρο της Άρτας, αλλά και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο Δήμος Αρταίων είχε υποβάλει πρόταση με τίτλο «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου ΞΕΝΙΑ Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» που αφορά στην αξιοποίηση του ως ένα πρότυπο – καινοτόμο κέντρο πολιτισμού, με χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλά και ως καφετέρια – εστιατόριο όπως λειτουργούσε και παλιά.

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και βελτίωση των εγκαταστάσεων του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΞΕΝΙΑ εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις.

Τα 12 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τις εξής δομικές παρεμβάσεις:

Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας, π/υ 10.788.000,00 €

Προμήθεια εξοπλισμού για το κτήριο ΞΕΝΙΑ στο Κάστρο Άρτας, π/υ 803.394,31 €

Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου Κάστρου Άρτας, με νέες φυτεύσεις π/υ 108.605,69 €

Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, 180.000,00 €

Όπως σημείωσε και χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τσιρογιάννης: «Για το ΞΕΝΙΑ γνωρίζουν πλέον όλοι το τι διεκδικήσαμε, αλλά και τι μας επέτρεψαν το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, για το λόγο ότι βρίσκεται εντός του  αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου. Η χρηματοδότηση των 12 εκ. ευρώ ήταν ένα πραγματικό στοίχημα, ένας αγώνας που κερδίσαμε, το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε. Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «ΞΕΝΙΑ», αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της. Στόχος της αξιοποίησης του, διατηρώντας το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα, είναι να καταστεί το ΞΕΝΙΑ ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής. Η χρηματοδότηση για το ΞΕΝΙΑ είναι γεγονός. Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο, σύγχρονο, καινοτόμο τοπόσημο της Άρτας, ξεκίνησε. Πλέον θα έχουμε Κάστρο και ΞΕΝΙΑ ανοιχτό για όλους. Ευχαριστούμε για την ένταξη του έργου, την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ιδιαίτερα τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργο Ζερβό, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Προγραμματισμού του Δήμου μας».