ΑΡΤΑ:ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟΡΙΖΟ

Το Γλυκόριζο του νομού Άρτας είναι η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αρταίων και με την ευρύτερη χωροταξική έννοια  ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου, με υψόμετρο μόλις 36 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας!
Στην περιοχή αυτή και επί του κεντρικού δρόμου υπάρχει ο ιερός ενοριακός ναός του Αγίου Φανουρίου.
 Από το πρωί μέχρι και τον εσπερινό της παραμονής του Αγίου  προσέρχεται πλήθος κόσμου με τις φανουρόπιτες στα χέρια για να ευλογηθούν από τον εφημέριο του ναού.
Είναι μια παλιά και βαθιά παράδοση που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι προερχόμενοι από τα γύρω χωριά του νομού.  Γενικότερα στην επικράτεια έχει καθιερωθεί από πολύ παλιά η συνήθεια να προσφέρονται φανουρόπιτες προς τιμή του Αγίου, προκειμένου να τον παρακαλέσουν, έτσι ώστε να τους φανερώσει αυτό που είχαν χάσει και ζητούσαν απεγνωσμένα την φανέρωσή του.
Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. 
Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει, αλλά και να το αποτρέψει.
Μάλιστα το πιο απλό και συνηθισμένο αίτημά τους ήταν: "Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσέ το μου και εγώ στην χάρη σου θα φτιάξω Φανουρόπιτα…!"
 

Πηγή: Αρμενιστής