ΑΡΤΑ:ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

«Βόμβες» από τον αδελφό του αυτόχειρα σε ρεπορτάζ της «Espresso» για τον σκοτεινό ρόλο ένστολου εκπαιδευτή σκύλων! 

Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο:

Ο επίλογος στην τελευταία πράξη της ζωής του 35χρονου αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. γράφτηκε χθες στο χωριό του, στην Αρτα, με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συναδέλφους του να του λένε το ύστατο «αντίο».

Ανάμεσα στους συντετριμμένους συναδέλφους που έδωσαν το «παρών» και συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία τον 35χρονο χειριστή λαγωνικών Κ9 ήταν και άλλοι τρεις χειριστές, εκ των οποίων οι δύο από την ίδια σειρά, αλλά και δύο εκπαιδευτές της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.. Ολοι τους θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον συνάδελφό τους που επέλεξε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα μέσα στο σπίτι του, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Η υπόθεση αυτοχειρίας του 35χρονου παίρνει διαστάσεις θρίλερ! Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο οποίος ήταν αυτός που παρέλαβε τη σορό του και μερίμνησε για τη μεταφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, βρήκε το κουράγιο και μίλησε στην «Espresso» για όλους και όσα έσπρωξαν τον 35χρονο στο να βάλει φρικτό τέλος στη ζωή του, «φωτογραφίζοντας» εκπαιδευτή σκύλων με σκοτεινό ρόλο που είχε όμως και κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση των Κ9.

«Εχουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων όταν αδικούνται, η πρώτη κατηγορία θα αντιδράσει, θα αμυνθεί. Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία δυστυχώς ανήκε ο αδερφός μου, τα “καταπίνει” όλα. Αυτό έκανε και ο Ακης» εξηγεί στην «Espresso» ο αδελφός του 35χρονου αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ.

«Αδικήθηκε»

«Ο αδελφός μου αδικήθηκε κατάφωρα και έμπλεξε σε στημένη διαδικασία. Γιατί, όταν πήγε στο σχολείο, τον περίμεναν οι τέσσερις, οι οποίοι είχαν ήδη τους σκύλους τους και στον Ακη έδωσαν έναν σκύλο που αποδείχτηκε outsider. Αυτός, όμως, ο σκύλος στο πεδίο έβγαζε την εκπαίδευση και στη συνέχεια έδεσε και με τον αδελφό μου. Βρήκαν τη χημεία τους και είχαν εξαιρετικό επίπεδο! Τόσο καλά τα πήγαιναν. Και ήρθε αυτός 20 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και τους λέει “πρέπει να ανακατέψουμε την τράπουλα”.

Ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο και ανήθικο. Από πλευράς του έπαιξε με την ψυχολογία του αδελφού μου και τον οδήγησε στον θάνατο. Πήρε τον σκύλο του Ακη και τον έδωσε σε κάποιον άλλον χειριστή, ενώ στον αδελφό μου έδωσε ένα καινούργιο σκυλί. Πώς ο αδερφός μου σε 20 μέρες να φτάσει τον σκύλο σε χημεία και σε επίπεδο όπως είχε καταφέρει με τον προηγούμενο; Αυτό ήταν αδύνατον. Πώς να ολοκληρώσει σε καλή κατάταξη την εκπαίδευση; Παρ’ όλα αυτά το αποδέχθηκε και πήγε στο Λασίθι» εξηγεί ο ίδιος συντετριμμένος!

«Του έλεγε “δεν κάνεις εσύ για αστυνομικός”. Από την πρώτη μέρα τού το είχε πει, τα μηνύματά του τα έχω ακόμα στο κινητό μου, και εγώ και η αδερφή μου. Πώς ξέρει ότι ο αδερφός μου δεν έκανε για αστυνομικός όταν έχει περάσει τόσες υπηρεσίες, όταν ούτε ένας αστυνομικός, ένας συνάδελφός του, δεν έχει να του καταλογίσει το παραμικρό, να πει μια κουβέντα, να πει το οτιδήποτε» συνεχίζει ο ίδιος και μιλώντας στην «Espresso» εκφράζει το παράπονό του: «Με ποια ψυχολογία να συνεχίσει, όταν κάθε φορά τον υποτιμούσε και τον υποβίβαζε. Ζητούσε να του δείξει πράγματα και αρνούνταν κι ας ήταν ο εκπαιδευτής. Ο αδερφός μου δεν ήταν άνθρωπος που θα αντιδρούσε. Υστερα από δική μου πίεση, τον περασμένο Μάιο ο αδελφός μου κατέθεσε προσφυγή στην υπηρεσία του με δικηγόρο για όλα όσα είχαν συμβεί».

Με ορθολογισμό και δύναμη ψυχής σταθμίζει τα γεγονότα. «Εγώ, διαπιστώνω τρομερές παραλείψεις και από την υπηρεσία του, υπήρχε αδιαφορία. Τα έχω όλα στο κινητό μου και η αδελφή μου, έχουμε όλα τα sms του Ακη και βίντεο από τις εκπαιδεύσεις που μας είχε στείλει και ακούω τις φωνές που του βάζει. Δεν εφαρμόστηκε ισονομία στην περίπτωση του Ακη».

Iδιώτης νευρολόγος

Για την τραγική απόφαση του αδελφού του, ο ίδιος σημειώνει: «Αν πεις για κάποιον ότι “έφυγε” από ψυχολογικά προβλήματα, είναι μια ημιτελής διατύπωση. Αν πεις ότι “έφυγε” από στενοχώρια, επίσης δεν έχεις όλα τα δεδομένα. Προκάλεσαν μια συμπεριφορά και ένας άνθρωπος, ο αδερφός μου, έχει φύγει από τη ζωή. Εγώ ξέρω ότι ο αδελφός μου σε όλη την υπηρεσιακή του πορεία να πήρε το πολύ πέντε ημέρες αναρρωτική. Και βγήκε από το σχολείο την Πέμπτη (σ.σ.: δύο ημέρες προτού προβεί σε αυτοχειρία) ιδιώτης νευρολόγος –γιατί δεν έχουν υπηρεσιακό γιατρό– και διαπίστωσε εργασιακό στρες, δίνοντάς του άδεια και αγωγή. Του αφαιρέθηκε το όπλο και τον παρέπεμψε σε επιτροπή. Ενας άνθρωπος χωρίς ιατρικό ιστορικό».

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τις καταγγελίες αναφορικά με τις πρακτικές στην εκπαίδευση του Ιανουαρίου προς τους υποψήφιους χειριστές και αστυνομικούς σκύλους, έχει διαταχθεί και διεξάγεται έρευνα.

Παράλληλα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να διακριβωθούν οι συνθήκες και όσα οδήγησαν τον αρχιφύλακα στο απονενοημένο διάβημα. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται το κινητό και ο υπολογιστής του 35χρονου, ενώ αναλυτές εξετάζουν το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε, στο όποιο παραθέτει γεγονότα και κατονομάζει καταστάσεις, μεταξύ άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αποκλειστικό δημοσίευμά της στις 27 Μαΐου η «Espresso» είχε αναδείξει την κάκιστη συμπεριφορά του εκπαιδευτή σε βάρος του άτυχου 35χρονου, αλλά και σε βάρος του σκύλου σε ένα δυστυχώς προφητικό όπως αποδείχτηκε ρεπορτάζ.

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ AYTO EINAI ΑΠΟ ΤΗΝ ESPRESSO