ΑΘΩΩΘΗΚΕ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ 2015 ΣΤΗΝ ΆΡΤΑ!

Πέρασαν 7 χρόνια και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Άρτας έκλεισε η υπόθεση για την πλημμύρα του Φεβρουαρίου του 2015, που έπληξε την πόλη και τον κάμπο της Άρτας. Τότε οικισμοί εκκενώθηκαν, οι πλημμύρες ήταν σφοδρές και οι καταστροφές εκτεταμένες, που χρόνια έκαναν να αποκατασταθούν.

Έτσι, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, μετά από σχετική πρόταση από την Εισαγγελέα της έδρας, το Δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο Αθανάσιο Τσακύρογλου που ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του φράγματος ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, ως υπάλληλος της ΔΕΗ. Υπήρχε η κατηγορία ότι η μη σωστή λειτουργία του φράγματος στο Πουρνάρι, ήταν αυτή που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τις πλημμύρες οικισμών και περιουσιών.

Η δική είχε διακοπεί αρκετές φορές. Η υπερασπιστική γραμμή της ΔΕΗ ανέδειξε τις θέσεις της, ότι δηλαδή στη λειτουργία του φράγματος έπραξε σύμφωνα με τις εντολές του ΣΟΠΠ (Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο συμμετείχαν υπηρεσίες του Δημοσίου, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ο Δήμος Αρταίων.

Η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών, εκτός από την ευθύνη του ΣΟΠΠ, αναφέρθηκε και στην ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής υποδομής.

Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης βέβαια δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά μένει να δούμε από πού θα αποζημιωθούν οι πολίτες, αφού η ΔΕΗ είναι άμοιρη ευθυνών…

Το 2015, μετά τις καταστροφές, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων διεκδικούσε τα παρακάτω:

Άμεσα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε υποδομές, μέτρα στήριξης της πληγέντων, αλλά και νομικά μέτρα κατά της ΔΕΗ για την ολιγωρία της στη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων.

 

Ειδικότερα:

Άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των υποδομών

Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου και με συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση αυτή. Από το 1993 εκκρεμεί η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αρταίων να έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες πλημμύρες και καταστροφές.

Να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο δήμο Αρταίων προϋπολογισμού 8.000.000 €.

Να εξεταστούν άμεσα τα αναχώματα και να αποκατασταθούν οι καταστροφές που υπέστησαν.

Να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από μετεωρολόγο, υδραυλικό μηχανικό και άλλους ειδικούς, να εξετάζει και να αξιολογεί δεδομένα για ακραία καιρικά φαινόμενα και να ενημερώνει άμεσα το Συντονιστικό Όργανο για τυχόν κινδύνους πλημμυρών.

Να εγκριθεί άμεσα η  πρόσληψη στον Δήμο έκτακτου επιπλέον εργατοτεχνικού προσωπικού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έχει εγκριθεί για τον δήμο μας  για 160 άτομα.

Να εκδοθεί Κ.Υ.Α. περί οριοθέτησης του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ως πληγείσας περιοχής και παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Αιτήματα και μέτρα απέναντι στη ΔΕΗ

Να κινηθεί ο Δήμος αλλά και δημότες  νομικά απέναντι στη ΔΕΗ «η οποία γνώριζε πολύ καλά ότι η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες. Θεωρούμε βέβαιο ότι αν η ΔΕΗ είχε ανοίξει τα θυροφράγματα νωρίτερα και λειτουργούσε με γνώμονα την διασφάλιση των πολιτών που τη φιλοξενούν και όχι το δικό της οικονομικό όφελος, η πλημμύρα θα είχε αποτραπεί. Η ΔΕΗ οφείλει πρωτίστως να διευθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες της Άρτας και στη συνέχεια το κέρδος αυτής. Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να στραφούμε νομικά απέναντι στη ΔΕΗ αλλά και να στηρίξουμε και όσους δημότες μας θέλουν να κάνουν το ίδιο. Τέλος να αναζητηθούν και οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στην τοπική κοινωνία καθώς άφησε τη ΔΕΗ να δρά εν λευκώ στην διαχείριση του φράγματος και δεν προχώρησε εγκαίρως τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης».

Να διατεθούν άμεσα τα στοιχεία από την ΔΕΗ (παροχές, ύψος ταμιεύτηρα, χρόνος ανοίγματος θυροφραγμάτων ) για 10 μέρες πριν και 10 μέρες μετά από την 1/2/2015.

Να προσδιοριστεί η πλημμυρική παροχή κατόπιν σύσκεψης υπό τον αρμόδιο Υπουργό και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ όλων των φορέων της περιοχής (περιφέρεια, δήμοι, τεχνικές υπηρεσίες, ΔΕΗ κλπ), ώστε βάσει αυτής να σχεδιαστεί η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας.

Να ζητήσει και να επιβάλλει  την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της ΔΕΗ όσον αφορά τη στάθμη του νερού που θα ανοίγουν τα θυροφράγματα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες (όχι πάνω από 110 μ).

Ζητά και διεκδικεί δωρεάν ρεύμα για τους Αρτινούς.

Να υλοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για Τηλεθέρμανση της πόλης της Άρτας με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και άλλες ΑΠΕ , από το νερό του φράγματος Πουρναρίου.

Να διεκδικήσει την ύδρευση της Άρτας από το Φράγμα Πουρναρίου έργο για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη από το 2010 αλλά και την άρδευση της περιοχής με κλειστό αγωγό υπό πίεση. Το έργο να υλοποιηθεί με πόρους της ΔΕΗ.

Να καταργηθεί ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» που ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ και όλοι οι νόμοι που ιδωτικοποιούν τη ΔΕΗ και απελευθερώνουν την ηλεκτρική ενέργεια.

 

Την εφαρμογή των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του φράγματος.

 

Μέτρα αποκατάστασης πληγέντων

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες στο ακέραιο και χωρίς καμία περικοπή. Το κοινωνικό επίδομα να δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα χωρίς καμία καθυστέρηση και να αυξηθεί από 586 € σε 1.500 € ανά νοικοκυριό και να προσαυξάνεται για κάθε παιδί με 500 € για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.  Το ποσό να διπλασιάζεται για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και ανέργους. Αποζημίωση οικοσυσκευών στο ελάχιστο 2.000 €.

Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις το κόστος αποκατάστασης σε μηχανολογικό εξοπλισμό οικιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων (περιφράξεις, γεωργικά μηχανήματα, αντλίες κτλ) με επέκταση της ΚΥΑ 267/2001.

Να παγώσουν οι οφειλές των πληγέντων προς κάθε κατεύθυνση (δάνεια χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και γενικά χρέη προς δημόσιο-δήμους και Ν.Π.)

Να πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωσή τους στο ακέραιο, ώστε να ανακουφιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Να αποζημιωθούν οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία καθώς επίσης και εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφενεία κ.λπ.).

Να συσταθεί στο δήμο Αρταίων Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Να απαλλαγούν οι δημότες από τα δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης  για ένα χρόνο για όσους δημότες επλήγησαν οι κατοικίες

Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές.

Άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 1.000 ΕΥΡΩ στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημίες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Για τα θερμοκήπια κ.λπ. που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 31ης Ιανουαρίου 2015 και 1η Φεβρουαρίου 2015, και δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για την παροχή βοήθειας.

Στους κατοίκους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών ζημιών ή ολοσχερούς καταστροφής της οικίας τους, πρέπει να μετοικήσουν να χορηγηθεί το ενοίκιο διαμονής ή συγκατοίκησης, ή να τους παραχωρηθούν μεταφερόμενοι λυόμενοι οικισμοί τύπου containers

Ο Δήμος Αρταίων να συνεισφέρει στην προσπάθειας άμεσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας