ΈΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΆΡΤΑΣ

Σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα ο Μητροπολίτης Άρτας, κ. Καλλίνικος, θα τελέσει τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας, στο χώρο της Σχολής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας, στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο

Η έναρξη για τη συστηματική διδασκαλία της Βυζαντινής Εκκλησιαστική Μουσικής στην Άρτα, έγινε το 1957, από τον τότε Μητροπολίτη Άρτας Σεραφείμ Β΄ (Τίκα) και Διδάσκαλο τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας κ. Ευάγγελο Πλακιά.

Το 1995 συστήθηκε ο κανονισμός ιδρύσεως της Σχολής, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Δ΄ και Διευθυντή-Διδάσκαλο τον Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο κ. Σπυρίδωνα Υφαντή.

Διευθυντής της Σχολής έως το 2017 υπήρξε ο Αιδεσ/τος Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Πλακιάς, Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής.

Τα μαθήματα παραδίδονται εντελώς δωρεάν από Καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής και από Πρωτοψάλτες Μουσικοδιδασκάλους της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι εγγραφές γίνονται κάθε έτος και από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι παραδόσεις αρχίζουν το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται τον Μάιο.

Έντονη είναι η καλλιτεχνική/πολιτιστική δραστηριότητα των μαθητών της Σχολής με την διοργάνωση και παρουσίαση πολλών μουσικών εκδηλώσεων. Επίσης, πλούσιο είναι το οπτικοακουστικό υλικό-αρχείο της Σχολής, με ικανοποιητική βιβλιοθήκη, πολλές μουσικές παρτιτούρες και ηχογραφημένες ταινίες (κασέτες, δίσκοι, CD).