ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και χρόνια δοκιμάζονται από οικονομική κρίση, πανδημία και τώρα από την ενεργειακή κρίση. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν στήριξαν και συνεχίζουν  να στηρίζουν την Ελληνική οικονομία. Αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και  μέσο και όχι να τις επιβαρύνουμε.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε με την συνεχή αύξηση των τιμών, των πρώτων υλών, των καυσίμων και της ενέργειας. Η άνοδος του κόστους των τιμολογίων ενέργειας  έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Οι αυξήσεις αυτές απειλούν τη βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούνται να λειτουργήσουν τα συσκευαστήρια φρούτων,  οι ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, τα ελαιοτριβεία και οι επιχειρήσεις μεταποίησης, που δραστηριοποιούνται κυρίως αυτή την περίοδο. Το ακτινίδιο, η ελιά , το ελαιόλαδο, είναι κατ’ έξοχή αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, της Άρτας  και συμβάλουν σημαντικά  μέσω των εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά και στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των οικογενειών τους, με άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας, για την μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων. Η επιδότηση του ρεύματος στα αρτοποιεία, καθώς και στην βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου προκειμένου να μειώσει το αυξημένο λειτουργικό κόστος, πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Σήμερα οι αγρότες δεν γνωρίζουν την τιμή που θα διαθέσουν τα προϊόντα τους, που είναι έτοιμα στα δέντρα, γιατί καμία επιχείρηση δεν δίνει τιμή στον παραγωγό.

 Πρέπει άμεσα να επιδοτηθεί η ενέργεια μέσω του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης  και πλαφόν για έξι μήνες στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έτσι ώστε και αυτές με την σειρά τους να υπογράψουν συμβόλαια με τους πελάτες τους, για να μπορούν να δώσουν και μια αξιοπρεπή   τιμή  στους παραγωγούς.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των προϊόντων, η φετινή περίοδος θα οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας.

Με την πεποίθηση ότι θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.

 

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Γκολομάζος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας