ΧΡ. ΓΚΟΚΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ Η Π.Ε. ΆΡΤΑΣ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρ. Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς του Υπουργούς, Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, και Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη , σχετικά με την απώλεια της θέσης του Ιατροδικαστή  από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, από την 1η Σεπτεμβρίου, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και συνακόλουθα η Π.Ε. Άρτας και η ευρύτερη περιοχή, έμειναν χωρίς Ιατροδικαστή, αφού ο μέχρι πρότινος ιατροδικαστής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, διορίστηκε σε μόνιμη θέση  στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η θέση του Ιατροδικαστή στην πόλη της Άρτας δημιουργήθηκε το 2016 και είχε  προσωρινό εξ’ αρχής χαρακτήρα, και παρέμεινε έτσι μέχρι σήμερα, ενώ η τελευταία παράταση της προσωρινής αυτής θέσης, ήταν μέχρι το τέλος του 2022.

Σημειώνει δε, ότι στην πρόσφατη Προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2021, για 21 μόνιμες θέσεις Ιατροδικαστών,  δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τη δημιουργία μόνιμης θέσης στην Άρτα για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αλλά ούτε και  για την Περιφέρεια Ηπείρου, γενικότερα, αλλά ούτε υπήρχε πρόβλεψη για άλλη πρόσληψη Ιατροδικαστή.

Όπως τονίζει, μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, οι πολίτες των περιοχών της Άρτας, της Φιλιππιάδας που ανήκει στην Π.Ε. Πρέβεζας και της Αμφιλοχίας που ανήκει στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, θα εξυπηρετούνται στα Ιωάννινα,  από το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων, το οποίο ασφυκτιά με ελάχιστο προσωπικό και με τεράστιο όγκο δουλειάς.

Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει,  θα επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία και πολυήμερη, συχνά, αναμονή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νεκροτομών αλλά και στην κλινική ιατροδικαστική εξέταση σε περιπτώσεις βιαιοπραγιών κ.λπ.

Επί πλέον αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση  των Περιφερειακών Νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, έχει άμεσο αντίκτυπο και συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Γ.Ν. Άρτας συνεχώς υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται, καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις στο ιατρικό αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό, αντί να ενισχυθεί, όπως και το Ε.Σ.Υ. γενικότερα, μέσω προσλήψεων.

Και επισημαίνει, ότι η απώλεια της θέσης του Ιατροδικαστή, πέρα από τη γενικότερη  ταλαιπωρία των πολιτών, θα έχει ως συνέπεια και ειδικότερα προβλήματα για τα θύματα βιασμών, κακοποιήσεων κτλ, καθώς θα χάνεται πολύτιμος χρόνος  δυσχεραίνοντας και καθυστερώντας  το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως επίσης ότι θα πρέπει να συνυπολογισθεί το επί πλέον οικονομικό κόστος για τους πολίτες που πλέον θα εξυπηρετούνται στο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων.

Καταλήγοντας, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς,

Εάν είναι στις προθέσεις τους, η εύρεση μιας άμεσης λύσης για την παραμονή της θέσης  Ιατροδικαστή στην Π.Ε. Άρτας,

Γιατί δεν δόθηκε μέχρι σήμερα μόνιμη θέση Ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας,

Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη δημιουργία μόνιμης θέσης Ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, και,

Εάν είναι στις προθέσεις τους η γενικότερη ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, που διαρκώς αποδυναμώνεται, καθώς δημιουργούνται συνέχεια επιπλέον κενά, εάν σκοπεύουν να προβούν σε νέες προσλήψεις προσωπικού και παροχή του απαιτούμενου ιατροτεχνικού εξοπλισμού, και τέλος, ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειές τους για το σκοπό αυτό.

                                                                                       

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:

Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρο

Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

         

Θέμα: «Χωρίς Ιατροδικαστή η Π.Ε. Άρτας»

Κύριοι Υπουργοί,

 Όπως έγινε γνωστό, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, και συνακόλουθα η Π.Ε. Άρτας και η ευρύτερη περιοχή, έμειναν χωρίς Ιατροδικαστή. Ο μέχρι πρότινος ιατροδικαστής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, διορίστηκε σε μόνιμη θέση  στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

Η θέση του Ιατροδικαστή στην πόλη της Άρτας δημιουργήθηκε το 2016 και είχε  προσωρινό εξ’ αρχής χαρακτήρα, και παρέμεινε έτσι μέχρι σήμερα, ενώ η τελευταία παράταση της προσωρινής αυτής θέσης, ήταν μέχρι το τέλος του 2022. Στην πρόσφατη Προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2021, για 21 μόνιμες θέσεις Ιατροδικαστών,  δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τη δημιουργία μόνιμης θέσης στην Άρτα για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αλλά ούτε και  για την Περιφέρεια Ηπείρου, γενικότερα, υπήρχε πρόβλεψη για άλλη πρόσληψη Ιατροδικαστή.

Πλέον, μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη οι πολίτες των περιοχών της Άρτας, της Φιλιππιάδας που ανήκει στην Π.Ε. Πρέβεζας και της Αμφιλοχίας που ανήκει στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, θα εξυπηρετούνται στα Ιωάννινα,  από το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων, το οποίο ασφυκτιά με ελάχιστο προσωπικό και με τεράστιο όγκο δουλειάς.

Το γεγονός αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία και πολυήμερη, συχνά, αναμονή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νεκροτομών αλλά και στην κλινική ιατροδικαστική εξέταση σε περιπτώσεις βιαιοπραγιών κ.λπ..

Κύριοι Υπουργοί,

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση  των Περιφερειακών Νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, έχει άμεσο αντίκτυπο και συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γ.Ν. Άρτας, το οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται, καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις στο ιατρικό αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό, αντί να ενισχυθεί, όπως και το Ε.Σ.Υ. γενικότερα, μέσω προσλήψεων.

Δυστυχώς, η απώλεια της θέσης του Ιατροδικαστή, πέρα από τη γενικότερη  ταλαιπωρία των πολιτών θα έχει ως συνέπεια και ειδικότερα προβλήματα για τα θύματα βιασμών, κακοποιήσεων κτλ, καθώς θα χάνεται πολύτιμος χρόνος  δυσχεραίνοντας και καθυστερώντας  το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογισθεί το επί πλέον οικονομικό κόστος  για τους πολίτες που θα πρέπει πλέον να εξυπηρετούνται στο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή, η εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως και το σπουδαίο έργο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού το οποίο επιτελούν και απαιτούνται προς τούτο προσλήψεις προσωπικού και όχι καταργήσεις θέσεων,

Επειδή για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα των Περιφερειακών Νοσοκομείων απαιτούνται προσλήψεις και όχι καταργήσεις θέσεων,

Επειδή, η απώλεια της θέσης του Ιατροδικαστή στην Π.Ε. Άρτας θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας, και περιοχών της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας με απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες κατοίκους,

Ερωτάσθε  κύριοι Υπουργοί,

1. Είναι στις προθέσεις σας, η εύρεση μιας άμεσης λύσης για την παραμονή της θέσης  Ιατροδικαστή στην Π.Ε. Άρτας;

2. Γιατί δεν δόθηκε μέχρι σήμερα μόνιμη θέση Ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας;

3. Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για τη δημιουργία μόνιμης θέσης Ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας;

4. Είναι στις προθέσεις σας η γενικότερη ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, που διαρκώς αποδυναμώνεται, καθώς δημιουργούνται συνέχεια επιπλέον κενά; Σκοπεύετε να προβείτε σε νέες προσλήψεις προσωπικού και παροχή του απαιτούμενου ιατροτεχνικού εξοπλισμού; Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειές σας για το σκοπό αυτό;