ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΆΡΤΑΣ

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του βουλευτή:

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που, για μια ακόμα φορά, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μανταρινιών στην Π.Ε. Άρτας.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι, οι εσπεριδοπαραγωγοί διανύουν άλλη μια δύσκολη χρονιά, ξεκινώντας με τους παραγωγούς μανταρινιών, και κυρίως της ποικιλίας Κλημεντίνη, ενώ εμφανίζονται ήδη αντίστοιχα προβλήματα και για τους παραγωγούς πορτοκαλιών.

Οι τιμές, για όσα μανταρίνια διατέθηκαν στην αγορά, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά και η ζήτηση παρέμεινε χαμηλή.

Επιπρόσθετα ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κατέστρεψαν την εναπομείνασα παραγωγή, στις Κλημεντίνες, καθώς αναπτύχθηκαν μύκητες που προκάλεσαν είτε τη σήψη των προϊόντων πάνω στα δέντρα, είτε την καρπόπτωση, με αποτέλεσμα το μισό και πλέον της παραγωγής από τις Κλημεντίνες να μείνει αδιάθετο. 

Επίσης τονίζει ότι, για τους παραγωγούς μανταρινιών η ζημιά είναι μεγάλη και κατά συνέπεια η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να αποζημιωθούν, επειδή οι ζημιές αυτές δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του. Επιπλέον σημειώνει ότι οι εσπεριδοπαραγωγοί γενικότερα βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και μένουν χωρίς εισόδημα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την παραγωγή των προϊόντων τους.

Ο κ. Γκόκας ερωτά τον κ. Υπουργό, Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών και Εάν είναι στις προθέσεις του η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας  κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Επίσης ερωτά, Εάν θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών και εάν αυτή πρόκειται να καλυφθεί μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το De Minimis.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Γκόκα, πρόκειται να συζητηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Προβλήματα για τους παραγωγούς μανταρινιών στην Π.Ε. Άρτας και ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος»

Κύριε Υπουργέ,

Οι εσπεριδοπαραγωγοί της περιοχής της Άρτας βιώνουν μια ακόμα δύσκολη χρονιά. Ήδη οι παραγωγοί μανταρινιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας Κλημεντίνη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη συγκομιδή και στη διάθεση των προϊόντων τους.

Ενώ αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται και για τα πορτοκάλια, ειδικότερα της ποικιλίας Μέρλιν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για όσα μανταρίνια διατέθηκαν στην αγορά, δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος της παραγωγής τους, το οποίο ως γνωστόν έχει υπερδιπλασιασθεί. Παράλληλα η ζήτηση, ιδίως για τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη, παρέμεινε χαμηλή.

Στη συνέχεια οι μεγάλες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εναπομείνασα παραγωγή, αφού αναπτύχθηκαν μύκητες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα είτε να καταστραφούν λόγω σήψης πάνω στα δένδρα, είτε να υπάρχει καρπόπτωση σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Τα προβλήματα αυτά έπληξαν ιδιαίτερα τις κλημεντίνες, καθώς το μισό και πλέον της παραγωγής τους έμειναν αδιάθετα, και ούτε είναι πλέον δυνατό να διατεθούν στο εμπόριο.

Κατά συνέπεια και σε συνδυασμό με τις απελπιστικά χαμηλές τιμές, υπάρχει δραματική μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών στην Άρτα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Επειδή, η ζημιά για τους παραγωγούς μανταρινιών είναι μεγάλη, και η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος είναι επιβεβλημένη, μετά και από τις προηγούμενες, πολύ δύσκολες χρονιές από πλευράς εισοδήματος,

Επειδή, οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ,

Επειδή, οι εσπεριδοπαραγωγοί δεν καλύπτουν ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής και μένουν χωρίς εισόδημα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση,

Επειδή, με αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την παραγωγή τους,

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών; Είναι στις προθέσεις σας η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας  κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό;

2. Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών; Σκοπεύετε να καλύψετε την απώλεια αυτή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το De Minimis;