ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΆΡΤΑΣ: ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ, VALERIY ISMAGILOV ΣΕ ΕΡΓΑ CHOPIN ΚΑΙ RACHMANINOFF

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, στο πλαίσιο του κύκλου των μουσικών παρουσιάσεων από εκπαιδευτικούς του σχολείου, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ με έργα των Frédéric Chopin και Sergei Rachmaninoff από τον σολίστ στο πιάνο Valeriy Ismagilov.

Η μουσική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 12:00 στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας, η οποία φιλοξενεί την έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Στη γενέτειρα».

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βαλέρι Ισμαγκίλοβ/Valeriy Ismagilov αποφοίτησε από τη Σχολή Πιάνου του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας αποκτώντας το Δίπλωμα σολίστ, παιδαγωγού και συνοδού πιανίστα για σύνολα μουσικής δωματίου και λυρικού τραγουδιού.

Είναι Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ως θέμα της διδακτορικής διατριβής του «Μουσικοί από τη Ρωσική Επικράτεια στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου». Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιτέχνες τις Ρωσικής Εμιγκράτσιας στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Άγνωστες πτυχές της Ελληνικής μουσικής ιστορίας» (Εκδόσεις Πελασγός, 2016).

Έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική εργασία πάνω στις Σημειώσεις για την παιδαγωγία του πιάνου του καθηγητή Δ. Μαρή (1905, Ρωσία-1964, Αθήνα) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

.Από το 2021 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, όπου διδάσκει και παράλληλα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με έμφαση στα έργα για πιάνο Ελλήνων συνθετών.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις ως σολίστ, ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και ως συνοδός λυρικών τραγουδιστών (μόνιμα συνεργάζεται με διάσημους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές και παιδαγωγούς όπως ο Ζ. Τερζάκης, η Κ. Οικονόμου, η Μ. Μαρκέτου).

Πρωτοπαρουσίασε αρκετά έργα για πιάνο της πιανίστριας και συνθέτριας Ρ. Κυριακού τα οποία ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον του επεκτείνεται στο χώρο των ρωσοελληνικών πολιτιστικών σχέσεων.

Παράλληλα με το συναυλιακό και διδακτικό του έργο ασχολείται επίσης με τη σύνθεση. Το 1994 στο Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά στην Ιαπωνία παρουσιάστηκε το Concertino του για πιάνο και ορχήστρα. Το έργο ηχογραφήθηκε και εκδόθηκε η παρτιτούρα.

Στη διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνεται συνεργασία με ωδεία και Μουσικά Σχολεία, ενώ οι μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς.

Από το 2021 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.

 

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από το Chopin Scherzo No.2, op. 31 στο Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=EAdzzttHKT8&ab_channel=%CE%9C%CE%BF%CF%8...