ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΆΡΤΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με μια ομάδα από 45 μαθητές και μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικούς συμμετείχε στο φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία, λόγου χάριν Μίκης Θεοδωράκης», που πραγματοποιήθηκε για 6η χρονιά φέτος και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας από τις 05 έως τις 09 Μαΐου 2022. Με αφορμή την πρόσφατη εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια και διαλέξεις των οποίων επικεφαλής ήταν καταξιωμένοι μουσικοί. Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις των Μουσικών Σχολείων σε διάφορες πλατείες της πόλης, δημιουργώντας ένα κλίμα γιορτής. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας την Παρασκευή το απόγευμα έδωσε την δική του μουσική παράσταση στην Πλατεία Ελευθερίας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Παναγιώτη Γιαννούτσου και Δημήτρη Καμπόλη, αποσπώντας ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα και ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, με τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου «Εμπειροτέχνες», οργάνωσε μια γιορτή γνωριμίας με σκοπό όλοι οι συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους και να γίνουν μια μεγάλη κοινότητα.

Το αποκορύφωμα του μουσικού αυτού ταξιδιού ήταν η μεγαλειώδης συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Κυριακή το βράδυ. Στον επιβλητικό αυτό χώρο, 1200 μαθητές και μαθήτριες από 18 Μουσικά Σχολεία της χώρας και 8 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού ερμήνευσαν μοναδικά έργα από την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μας μουσική καθώς και έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπό τη δ/νση των Δημήτρη Καρβούνη, Έμης Τσιούρα – Δημοπούλου, Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη, Χρήστου Τσιαμούλη και Σοφίας Νεοχωρίτου. Την ευθύνη της παρουσίασης είχαν οι Γρηγόρης Βαλτινός και Αλέξης Κωστάλας και την επιμέλεια των κειμένων ο Γιώργος Μονεμβασίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση μεταδόθηκε ζωντανά από την Ομάδα Εικόνας & Ήχου μαθητών/ριών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές καθώς και τους εθελοντές, των οποίων η βοήθεια υπήρξε πολύτιμη και ιδιαίτερα τον εμπνευστή αυτού του φεστιβάλ, τον Δ/ντη του Μουσικού Σχολείου Καβάλας κ. Ιωάννη Κακάρα.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά μας για την άριστη συνεργασία και την υποδειγματική τους συμπεριφορά καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, κάνοντάς μας περήφανους, αλλά και καθιστώντας τους ίδιους συμμέτοχους σε μια μαγική εμπειρία, που θα τους συνοδεύει στη ζωή τους ως σημείο αναφοράς για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δημήτρης Καμπόλης

Κωνσταντίνα Τόλη