ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Σημαντικές εξελίξεις για τη διαφύλαξη, την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου αναμένονται, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη χθες μεταξύ της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Δήμων που «βρέχονται» από τον πολύτιμο Αμβρακικό Κόλπο. Με τη σύμβαση αυτή, αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υπάρξει στρατηγικής και αναλυτικό σχέδιο δράσης για τον Αμβρακικό, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια και η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, την προγραμματική σύμβαση που αφορά τον σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπέγραψαν, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου και οι Δήμαρχοι Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, Αμφιλοχίας  Γιώργος Κατσούλας καθώς και ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, Νίκος Καλαντζής, ενώ παρέστη ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Σκοπός της προγραμματικής Σύμβασης

Όπως τονίστηκε, στόχος είναι: «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».

Η σημασία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Άρτα

Για τη σημασία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Άρτα, μίλησε και ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος τόνισε: «Νιώθω βαθιά ικανοποίηση, καθώς η υπογραφή των 6 Δημάρχων με την ΜΟΔ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η Δημοτική Αρχή, δηλαδή της συλλογικής προσπάθειας για την ολιστική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων του τόπου μας.

Έχουμε προσπαθήσει πολύ από την πλευρά μας, να αναδείξουμε την πολλαπλή σημασία του Αμβρακικού Κόλπου και την ανάγκη να υπάρχει μια αειφορική διαχείριση που να σέβεται το φυσικό οικοσύστημα και την συνύπαρξή του με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τώρα, μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε ακόμη πιο ενεργά στην υλοποίηση των προτάσεων μας».

120 εκατομμύρια Ευρώ για τον Αμβρακικό

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, με την υπογραφή της ΟΧΕ ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση του Αμβρακικού με έργα και δράσεις άνω των 120 εκ.€, που θα υλοποιηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως: «Ο Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του Αμβρακικού Κόλπου και να αξιοποιήσουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια.  Τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά χρήματα, θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ».

Τι είπε ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου, για τον Χρήστο Τσιρογιάννη

Ιδιαίτερα τιμητικά λόγια επεφύλασσε ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου, για τον  Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όταν μας πρωτοχτύπησε την πόρτα ο Δήμαρχος Αρταίων, ο κύριος Τσιρογιάννης, πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι ανέφικτο. Παρόλα αυτά, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι το ωρίμασαν και τελικά σήμερα είμαστε εδώ πέρα να υπογράψουμε μια καλή πρακτική όπου θα δοθούν λύσεις οργανωμένες, συγκεκριμένες σε θέματα των περιοχών μέσα από την ωρίμανση και την απορρόφηση κονδυλίων. Έξι Δήμοι, Αρταίων, Πρέβεζας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά, Ακταίου, Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, καθώς και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΕΤΑΝΑΜ συμπράττουν με την ΜΟΔ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού. Συμπράττουν με τη ΜΟΔ ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η εταιρική σχέση για το σχεδιασμό και την ωρίμανση προγράμματος ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων για την περιοχή του Αμβρακικού. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τον Αμβρακικό και ως παράδειγμα συνεργασίας».

Ετικέτες Άρτα Αμβρακικός