ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΆΡΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Πολλά προβλήματα για τους καλλιεργητές σε όλη την Ήπειρο από τα… καμώματα του καιρού. Οι διαρκείς βροχοπτώσεις, το χαλάζι και οι πολύ δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Σε πολύ δυσχερή θέση έχουν έρθει οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας, το οροπέδιο της οποίας παραμένει ακόμα ακαλλιέργητο, ενώ ο Δήμος Μετσόβου ζητά την οικονομική στήριξη των καλλιεργητών.

Πέρα από τις πατάτες, η κακοκαιρία έχει πλήξει σοβαρά καλλιέργειες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στις πεδιάδες Άρτας και Πρέβεζας, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για πολλά προβλήματα και στα αμπέλια από ασθένειες που ευνοούνται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μετσόβου: «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς η καλλιέργεια πατάτας για την φετινή χρονιά καθίσταται αδύνατη. Στο ήδη μεγάλο κόστος της προμήθειας των πρώτων υλών προστίθεται η ζημιά της αποτυχημένης σποράς της φετινής χρονιάς».

Οι υπόλοιπες καλλιέργειες

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «ΑγροΤύπο», οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν αναφορές ζημιών για να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλαμπόκι και κηπευτικά, καθώς και σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή η καλλιέργεια είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί οι ζημιές τις οποίες έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας και σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.