ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων και ως βάση αεροδιάσωσης, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων τόσο των κατοίκων των Ιωαννίνων όσο και των επισκεπτών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί για αεροδιακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές σε κάποιο από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή για άμεση διακομιδή ασθενών από τα Ιωάννινα σε άλλο νοσοκομείο της χώρας ή του εξωτερικού.

Πάγια άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είναι να δοθεί έμφαση και σε αυτόν τον ρόλο του αεροδρομίου, με δεδομένο πως πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας. Στα Ιωάννινα εδρεύουν δύο μεγάλα νοσοκομεία (το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα), που συχνά αναλαμβάνουν την περίθαλψη ασθενών από άλλες περιοχές και παράλληλα αποτελούν και νοσοκομεία αναφοράς για τον covid για όλη την Ήπειρο.

Η ετοιμότητα του αεροδρομίου στην υποδοχή αεροσκαφών μεταφοράς ασθενών αλλά και η ύπαρξη μόνιμης βάσης ελικοπτέρων αεροδιάσωσης, μπορούν να αποβούν σωτήριες για ασθενείς και τραυματίες.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί και η αξία που έχει ένα αεροδρόμιο με τέτοιου είδους ετοιμότητα στις προτιμήσεις των τουριστών, μιας και στην περιοχή αναπτύσσονται πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων εξαιρετικά δημοφιλών στους επισκέπτες μας. Αναφέρονται ενδεικτικά: Αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία, ράφτινγκ, σκι κ.ά. Η δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος είναι σωτήρια και οι εγγυήσεις που θα παρέχουμε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες θα είναι δεδομένες.

Θεωρούμε πως η δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου αεροδιάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών στην περιοχή μας θα αποτελέσει ένα βασικό στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ θα συμβάλλει και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

 

Από την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ