ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)», ΓΙΑ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Την έγκριση πήρε η χρηματοδότηση 4 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πολύ σημαντικό έργο «Κατασκευής κύριας διαδρομής Δικτύου Ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή)» συνολικού μήκους 58,028 χλμ. Η διαδρομή θα συνδέει την Πρέβεζα με τη διασταύρωση Αμμουδιάς (4 χμ από τη διασταύρωση  Πάργας), δημιουργώντας ένα εκτεταμένο, υπερσύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον νομό Πρέβεζας.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, μετατόπιση δικτύου Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και λύσεις καινοτομίας στο πλαίσιο της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Στράτος Ιωάννου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή: «Η ασφαλής ποδηλατική μετακίνηση στο νομό μας, ο οποίος έχει το ιδανικό εδαφικό ανάγλυφο αλλά και ιδεώδη φυσική ομορφιά, ήταν για μένα εξαρχής ένα αναπτυξιακό ζητούμενο. Προκηρύξαμε μελέτη για την Ιόνια διαδρομή μαζί με τις εναλλακτικές της,  η οποία μας άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων με προδιαγραφές ευρωπαϊκών χωρών, με αφετηρία το παραλιακό μέτωπο στο Ιόνιο, που θα διασυνδεθεί και με το ευρωπαϊκό δίκτυο Eurovelo.

Η Ιόνια Διαδρομή, είναι μια σύγχρονη ποδηλατική διαδρομή που θα διασχίζει το νομό, μήκους 58,028 χλμ η οποία περνάει παραλιακά από τον Παντοκράτορα, το Καλαμίτσι, το Μονολίθι, το Κανάλι, την Καστροσυκιά, την Λούτσα και φθάνει ως την διασταύρωση της Αμμουδιάς 4 χμ περίπου πριν την διασταύρωση της Πάργας (όρια νομού Πρέβεζας-Θεσπρωτίας). Θα  προσφέρει στον ποδηλάτη μια ιδεώδη θέαση του νομού μας, παράλληλα με την θαυμάσια ακτογραμμή μας. Η Ιόνια Διαδρομή θα παρέχει, δηλαδή, όχι απλώς την δυνατότητα ασφαλούς ποδηλατικής μετάβασης από σημείο σε σημείο, αλλά μια μοναδική περιηγητική εμπειρία του τόπου μας, μια εξαιρετική διαδρομή με θέα τη θάλασσα και απόλυτη ασφάλεια.»

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ξεκινά μια «νέα εποχή για το ποδήλατο στο νομό μας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κατασκευή αυτού του φιλόδοξου δικτύου ποδηλατοδρόμων δεν θα προσφέρει απλώς στους πολίτες τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά θα δώσει, πιστεύω, και επιπλέον ώθηση στον τουρισμό, καθιστώντας το νομό μας προορισμό ποδηλατικού τουρισμού. Αυτό θα έχει απτό οικονομικό όφελος για την τοπική οικονομία.

Πιστεύω ότι τα έργα αυτά αποτελούν την προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος, που θα χαρακτηρίζεται από την έμπρακτη μέριμνα για το περιβάλλον, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών αλλά και από την δημιουργία συνθηκών καθημερινότητας σε ανθρώπινη κλίμακα.»

Ποιες θα είναι οι καινοτομίες:

Μια σειρά «έξυπνες» καινοτόμες εφαρμογές έχουν προβλεφθεί και θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της Κατασκευής της κύριας διαδρομής Δικτύου Ποδηλατοδρόμου Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή)”έργου.

Συγκεκριμένα:

Θα εγκατασταθούν  σε καίρια σημεία κατά το μήκος της διαδρομής, πέντε  έξυπνοι σταθμοί πληροφόρησης (Infokiosks) οι οποίοι θα παρέχουν γρήγορη και εύκολη ενημέρωση για το κοινό.

Θα εγκατασταθούν κατά το μήκος της διαδρομής, σε ισομήκη διαστήματα, πέντε (5) «έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης» με θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων (Smart Benches-έξυπνα παγκάκια) με smart χαρακτηριστικά που θα παρέχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, κοινωνικής πληροφόρησης και ενεργειακής αυτάρκειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, θα  παρέχονται  Έξυπνες υποδομές για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους χρήστες του νέου ποδηλατοδρόμου όπως διαδικτυακή πύλη, ψηφιακή διαδρομή ποδηλατοδρόμου και σημεία ενδιαφέροντος, τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα μέσω αισθητήρων μετεωρολογικών δεδομένων, κ.α.