ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου συζήτησε το θέμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, χθες το μεσημέρι 13/9 και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων για εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της ενέργειας που γενικά προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μετά από τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, ακολούθησε ομόφωνη αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά του τιμωρητικού χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης για όσους δεν πιάσουν τους στόχους που θέτει η πολιτεία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ντακαλέτσης, στους Δήμους της Ηπείρου υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη μείωση ανελαστικών εξόδων, τα οποία δεν βαρύνουν αντίστοιχα άλλους Δήμους στην υπόλοιπη επικράτεια.

Βασική ιδιαιτερότητα για τους περιφερειακούς Δήμους αποτελεί το κόστος των αντλιοστασίων. Το συγκεκριμένο κόστος, που έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά το τελευταίο διάστημα, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ., που είναι ίσο με τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – το υπόλοιπο 1/3 αφορά τον οδοφωτισμό.

Επίσης κατατέθηκε πρόταση για την ανάγκη επιχορήγησης των Δήμων για το κόστος των καυσίμων, μιας και για τη μεταφορά των απορριμμάτων η αύξηση του κόστους των καυσίμων, έχει σημάνει τον τριπλασιασμό αυτών των πάγιων εξόδων των Δήμων.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των Δήμων που επιφέρει η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, να υπάρξει άμεση ενίσχυση από την πολιτεία, ενώ ως επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης και εκπόνησης προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης ή συντήρησης των κτιριακών υποδομών των Δήμων, για να καταστούν μεσομακροπρόθεσμα, ενεργειακά αυτόνομοι οι ΟΤΑ του πρώτου βαθμού.

Το στόχο τούτο θα βοηθήσει και η παραγωγή ενέργειας από τους Δήμους, με το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων ή με επενδύσεις ΑΠΕ που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε δημοτικές εκτάσεις, συγκεκριμένοι Δήμοι. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι κατά προτεραιότητα να αποδέχεται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το παραγόμενο από τους Δήμους ηλεκτρικό ρεύμα.

Απαίτηση των Δημάρχων της Ηπείρου είναι τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση να προκρίνονται στην ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και να τίθενται εκτός πλαφόν των Δήμων που ισχύουν για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».