ΑΥΣΤΡΙΑ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η αυστριακή κυβέρνηση (οι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων) ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την επανεξέτασή του σε τρεις μήνες, μόλις 6 ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται τα πρώτα πρόστιμα.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε εφαρμόσει, από τις αρχές Φεβρουαρίου, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον γενικό πληθυσμό.

Ο υπουργός Υγείας, Γιοχάνες Ράουχ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση των σημείων του μέτρου αυτού που αφορούν τη δημόσια υγεία και τους συνταγματικούς νόμους μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Ο ίδιος και η υπουργός για Συνταγματικές Υποθέσεις, Καρολίν Εντστάντλερ, δήλωσαν ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας μπορεί να επανέλθει εάν κριθεί απαραίτητο.

Χωρίς την εξέλιξη αυτή, οι μη εμβολιασμένοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα από  τις 15 Μαρτίου, οπότε θα ενεργοποιούνταν η φάση 2 του νόμου της υποχρεωτικότητας που είχε ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Το πρόστιμο θα ανερχόταν στα 600 ευρώ, το οποίο μπορεί να έφτανε και τα 3.600 ευρώ.