ΈΚΘΕΣΗ «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ»: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» στις 23 Απριλίου στο Μουσείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, όπου και θα βρίσκεται έως τις 14 Αυγούστου 2022.

Για τη διοργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών και κάποια από αυτά βγαίνουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα. Μέσα από τα έργα, ο επισκέπτης ταξιδεύει στις θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, γνωρίζοντας πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασσαν  στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι.

Τα εκθέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων. 

«Η έκθεση “Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές”», σημειώνει σε δήλωσή της σχετικά με την έκθεση στη Μελβούρνη η υπουργός Πολιτισμού, «αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, τόσο στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ισχυρό το ελληνικό πνεύμα παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία, μια μεγάλη χώρα, που τους υποδέχθηκε φιλόξενα και με γενναιοδωρία».

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», η επίσκεψη της κας Μενδώνη θα συμπέσει με την παρουσία του αγήματος των Ευζώνων, που, όπως υποσχέθηκε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Ντάνιελ Άντριους, στη δεξίωση του Γενικού Προξένου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα έρθει από την Αθήνα με δαπάνη της πολιτειακής κυβέρνησης και, μάλιστα, θα λάβει μέρος στην παρέλαση του ANZAC Day.

Τη σχετική συμφωνία τόσο για την έκθεση όσο και για την επίσκεψη των Ευζώνων είχε συνάψει η ομογενής πολιτικός και πρώην υπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης, Τζένη Μικάκου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Ελλάδα και σε συνομιλίες που είχε με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της έκθεσης, στις 23 και 24 Απριλίου, καθώς και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν μίνι φεστιβάλ, τόσο στο Ελληνικό Μουσείο όσο και το Μουσείο της Μελβούρνης.

 

Πηγή: ertnews.gr