ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΗΜΑ –ΒΗΜΑ

Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το αργότερο θα ανέβει στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κρατική επιδότηση στα καύσιμα. Η επιδότηση θα αφορά 3μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο), για μέχρι 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, για ένα όχημα ανά φυσικό πρόσωπο και ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως δήλωσε κατά την εξειδίκευση των μέτρων ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, θα εκδοθεί για τον Απρίλιο μια ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, όπως ήταν το freedom pass. Για όσους δεν έχουν smartphone, το ποσό της επιδότησης θα μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και είναι ίση με 22 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η τιμή στην αντλία είναι 2,05 ευρώ, ο οδηγός θα πληρώνει 1,83 ευρώ το λίτρο.

Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησί η επιδότηση ανέρχεται σε 27 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η τιμή στην αντλία είναι 2,15 ευρώ, ο οδηγός θα πληρώνει 1,88 ευρώ το λίτρο.

Άρα η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε 13,2 ευρώ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα 16,2 ευρώ για τους κατοίκους των νησιών (39,6 και 48,6 ευρώ το τρίμηνο, αντίστοιχα).

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε 35 ευρώ στη νησιωτική.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλώσει οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα και κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο.

Ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι είτε ο μοναδικός ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του οχήματος. Για τα οχήματα leasing, θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν υπάρχει επιδότηση για αυτοκίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης (rent a car).

Το όχημα θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει να μην έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του, να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας και να έχει σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει τα στοιχεία του οχήματος για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

Μετά την εγγραφή θα κατεβάζει τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο και όταν επισκέπτεται το πρατήριο καυσίμων θα σκανάρεται το QR code. Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό, το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν δηλώσει.

Όταν συμπληρωθούν τα 60 λίτρα τον μήνα Απρίλιο, δεν θα είναι δυνατή η επιδότηση για επιπλέον καύσιμο. Ο οδηγός θα μπορεί να λάβει επιδότηση ξανά από την 1η Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιούνιο.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ταξί θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για τις αυξήσεις στα καύσιμα, για τον Απρίλιο.