ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ – ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ CDC

Τα αμερικανικά CDC αύξησαν τον συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων στο επίπεδο 2 από τη Δευτέρα και συνιστούν στους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες στα ταξίδια τους, μεταξύ άλλων μέτρων πρόληψης.

Αν και δεν βρίσκεται στο επίπεδο διασποράς της COVID-19, η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πέραν της Αφρικής από τον Μάρτιο, προκαλώντας αρκετή ανησυχία στους επιστήμονες. Μάλιστα μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι στην αρχή παρόμοια με αυτά της γρίπης, αλλά σύντομα επεκτείνονται σε πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.

Τελικά, επώδυνες βλάβες σχηματίζονται στα σημεία των εξανθημάτων, αφήνοντας σοβαρές ουλές.

Σε ποιες περιοχές και ομάδες ανθρώπων καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα

«Περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία», έγραψαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στην προειδοποίησή τους και πρόσθεσαν:

«Κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών. Ορισμένα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης σε άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με ένα μολυσμένο άτομο».

Το CDC συνιστά τη χορήγηση των εμβολίων εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

 

Πηγή: in.gr