ΜΕΔΟΥΣΕΣ: ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ PELAGIA NOCTILUCA ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, επαληθεύτηκαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου.

​Ζάκυνθο, Παξοί, Αντιπαξοί, Κεφαλλονιά, Αμβρακικός κόλπος και Κέρκυρα έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα αρχίσει να εντείνεται το πρόβλημα και εκεί.​

Να υπενθυμίσουμε πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην πλατφόρμα του inaturalist (https://www.inaturalist.org/) και να βάζει την κάθε καταγραφή μέδουσας είτε είναι επικίνδυνη ή είτε όχι.

Είναι εύκολο, αρκεί ακόμα και στο κινητό να κατεβάσει την εφαρμογή inaturalist, η οποία υπάρχει και για Android κινητά και για iphone.

Μετά πρέπει να εγγραφεί στην εφαρμογή. Έπειτα να συνδεθεί και να πάει να βάλει νέα καταγραφή, βάζει μια φωτογραφία που μπορεί να τραβήξει και εκείνη την στιγμή, ημερομηνία (που την τραβάει συνήθως από το κινητό), τοποθεσία (που επίσης την τραβάει από το κινητό αν δεν έχει κλειστεί το gps) και ονομασία είδους (που αν δεν ξέρει ο κόσμος το είδος μπορεί να βάζει cnidaria - απλώς να μην το αφήνει κενό το πεδίο).

Μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στη Μεσόγειο.

Το πρόβλημα της εξάπλωσης της έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε στο Αιγαίο, την Ισπανία και την Γαλλία.

Φέτος το πρόβλημα είναι πια σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, Από Πορτογαλία στα δυτικά μέχρι και το Ισραήλ στα ανατολικά και νότια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες. Ενώ μπορεί ακόμα να μην έχει αναφερθεί κάτι στην Αδριατική θάλασσα είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και εκεί.

Παρακάτω στον χάρτη του του inaturalist βλέπουμε μόνο ένα μέρος των καταγραφών και αυτό διότι άλλες χώρες όπως π.χ. η Ιταλία έχουν δικές τους εφαρμογές που βάζουν εκεί τις καταγραφές και τα δεδομένα, με πολλές φορές αυτές οι εφαρμογές να είναι κλειστές για την διαθεσιμότητα των δεδομένων στο κοινό ανά πάσα στιγμή.

 

Πηγή: https://www.biodiversitygr.org