Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Στην Κέρκυρα και στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου «Ιόνια 2030» βρέθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας ΝΔ, Γιώργος Στύλιος.

Κατά την παρουσία του στο νησί ο Γιώργος Στύλιος, αφού πρώτα έλαβε μέρος σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στη συνέχεια συμμετείχε στη παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Μάλιστα στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Στύλιος ανέλυσε το πλάνο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα έκτακτα και τα μόνιμα μέτρα με τα οποία στήριξε η Κυβέρνηση τους παραγωγούς. Στα «όσα είπαμε και κάναμε» όπως τόνισε, «για να είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας». Με ειδική μνεία στις άμεσες ενισχύσεις όπως τα 94 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την αγορά ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους και στα 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα σε γεωργούς.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις μόνιμες θεσμικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα στις φοροελαφρύνσεις που προώθησε η Κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Επιπλέον υπογράμμισε το έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αναλύοντας καινοτομίες όπως ο «ηλεκτρονικός φάκελος», που σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικότερο χρονοπρογραμματισμό, διπλασίασε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων τους οποίους έχει η χώρα στη διάθεση της για αναπτυξιακές δράσεις και για επενδύσεις σε νέες υποδομές. Τόνισε δε πως το 2022 η απορροφητικότητα έφτασε στα 1,3 δισ. ευρώ από το 600 εκατ. ευρώ του αμέσως προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις υποδομές που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Κέρκυρα, έργα αγροτικής οδοποιίας που ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. ευρώ αλλά και το εμβληματικό έργο της «λιμενοδεξαμενής της Βασιλικής» στη Λευκάδα, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Έργα που όπως επεσήμανε αναβαθμίζουν την παραγωγική δυναμική των Ιονίων Νήσων.

Τέλος ο Υφυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, τονίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία ενός πρωτογενή τομέα «πράσινου, ψηφιακού, καινοτόμου και πρωτίστως ανταγωνιστικού και βιώσιμου. Ικανού να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς και να ικανοποιήσει την ανάγκη της κοινωνίας για ασφαλέστερα, θρεπτικότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα».