Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ.

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στην εκπομπή «Σήμερα» του Τ/Σ ΣΚΑΪ, με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

1 /7/ 2024

 

Στη συζήτηση που επικεντρώθηκε γύρω από τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στα ακόλουθα: 

 

Ερωτηθείσα κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση κορυφής Κασσελάκη-Τσίπρα η βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στο αυτονόητο λέγοντας:  “Προφανώς και δεν υπάρχει σύγκρουση στην κορυφή. Για να υπάρχουν συγκρούσεις πρέπει να είναι παραπάνω από ένας.  Επομένως, εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε ένα ζήτημα μόνος του με ένα τεχνητό δίλημμα. Δεν έβαλε κανείς θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος, όμως, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι αν ανοίξουν κάλπες στην Κεντροαριστερά θα είναι υποψήφιος. Την επόμενη μέρα είπε ότι αν είναι αντίπαλός μας ο κ. Τσίπρας πάλι θα είμαι υποψήφιος και στη συνεχεια είπε και ένα ‘Αλέξη πάμε’;” Πού ακριβώς  να πάμε; 

Ας μείνουμε όμως στη μεγάλη εικόνα.  Πρώτον, ο πρόεδρος άνοιξε  μόνος του ένα θέμα ηγεσίας, χωρίς να συντρέχει κανείς λόγος. Δεύτερον, με την μακροσκελή του ανάρτηση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία παρουσίασε όλη την πλατφόρμα που σχεδιάζει  επίσης έθεσε ένα δίλημμα τεχνητό αλλά και με επικίνδυνες προεκτάσεις, το οποίο έλεγε περίπου ότι ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές.  Ξέρουμε όλοι ότι τα κόμματα είναι συγκροτημένες δομές, με διαδικασίες διαλόγου και γι’ αυτό και προκαλέσαμε τη σύγκληση των οργάνων. Επισημάναμε στο κείμενό μας  ότι θα πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και αυτά που άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος. Πού; Στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει να συνεδριάζουν. Τόσο απλό. Και εκεί ο καθένας μας θα τοποθετηθεί, θα πει τις απόψεις του, θα διαφωνήσουμε, θα συμφωνήσουμε κ.λπ.”

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου ότι την αντίδραση Τσίπρα την προκάλεσε η συζήτηση περί μαύρων χρημάτων η Ο. Γεροβασίλη τόνισε  ότι “προφανώς αυτό το θέμα ενόχλησε όλους μας, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα ο οποίος άλλωστε μερίμνησε να απαντήσει ο ίδιος”. 

Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση για το κλείσιμο της Αυγής είπε: “Η απόφαση τον Γενάρη του 2022, στην οποία ήμουν παρούσα ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ήταν ότι η ΑΥΓΗ θα συνεχίσει τη λειτουργία της και υπήρξε ένα πλάνο εξυγίανσης, το οποίο το έκανε η Διοίκηση των κομματικών μέσων. Το πλάνο ξεκινούσε από τις εθελούσιες αποχωρήσεις και θα προχωρούσε στη συνέχεια με μείωση βεβαίως του προσωπικού. Η Αυγή εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα και ενδεχομένως να έφτανε και να κλείσει το καθημερινό φύλλο. Αυτή είναι μία συζήτηση όμως, που έπρεπε ήδη να έχει γίνει και όχι να αναγγελθεί απόφαση εν μία νυκτί για το επόμενο πρωί.  Μάλιστα το προηγούμενο πλάνο, αυτό δηλαδή που εμφανίστηκε τότε, είχε συζητηθεί με τους εργαζόμενους, και όπως προείπα αρκετοί εντάχθηκαν στη διαδικασία εθελούσιων αποχωρήσεων. Ομολογουμένως αργότερα φτάσαμε κοντά σε εκλογές, σταμάτησε η διαδικασία κλπ. Όμως θα μπορούσαμε να το ξαναπιάσουμε εξαρχής. Όχι με τους χειρισμούς που έγιναν”.  

Ερωτηθείσα για την κεντροαριστερά, τα βήματα τα πρόσωπα κ.λπ. απάντησε: “Το θέμα της κεντροαριστερής σύγκλισης, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο άνοιξε η συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές και στο οποίο οφείλουμε όλοι, για να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα μας, να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε με θετικό τρόπο μακριά από μικροκομματικά, μακριά από ηγεμονισμούς κ.λπ. Οφείλουμε να σταθούμε στην ανάγκη να δοθεί λύση στη χώρα, για να υπάρξει το αντίπαλο δέος, αυτό που θα δώσει την ελπίδα της προοπτικής προοδευτικής κατεύθυνσης στον ελληνικό λαό. που είναι και το ζητούμενο. Προφανώς λοιπόν αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να εξαντληθεί στο ποιος αλλά να εστιάσει στο πώς. Προσωπικά από το κόμμα μου θέλω να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση. Ο πρόεδρος μίλησε για συνεργασία στη βάση, στη Βουλή κλπ, τα οποία είναι απαραίτητα να συμβούν έτσι κι αλλιώς. Καλώς άνοιξε το ζήτημα, μας το θέτει η κοινωνία, δεν το θέτουμε μόνοι μας, το ξέρουμε όλοι, μας το λένε στο δρόμο, συμβαίνει, είναι ο προβληματισμός όλων, δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια. Από την άλλη, υπάρχουν σήμερα έτοιμες απαντήσεις; Η απάντηση είναι όχι”. 

Κληθείσα να αποτιμήσει την στάση της στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το εάν σήμερα πιστεύει ότι έκανε λάθος, η Ο. Γεροβασίλη είπε: “Όχι. Στη συνεδριακή διαδικασία είχα την άποψη και την υποστήριξα  -πιο ευθαρσώς δεν γίνεται- στην ομιλία μου, ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήμασταν στη σωστή τροχιά. Και, όταν ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, είπε ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’, ανταποκρίθηκα. Το Σώμα όμως αποφάσισε όχι εκλογές. Επομένως το η συνεδριακή απόφαση έγινε και παραμένει απολύτως σεβαστή από μένα”. Αναφερόμενη στην σημερινή κατάσταση, κατόπιν σχετικής ερώτησης, σημείωσε ότι “ έχουμε προβλήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι”.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Τσίπρας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην πορεία, η Ό. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι αυτό αφορά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και δεν είναι η θέση της να εικάσει ή να τον ερμηνεύσει και συμπλήρωσε: “Εμείς είμαστε πολιτικά στελέχη, αυτόνομα σε ένα κόμμα που σήμερα έχει πρόεδρο εκλεγμένο δημοκρατικά, τον Στέφανο Κασσελάκη”.