ΠΡΟΒΛΕΨΗ-ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ» ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Στα μέσα με τέλη αυτού του αιώνα αναμένεται να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, τονίζοντας ότι αν επικρατήσει το δυσοίωνο σενάριο, θα υπάρξει άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο οι κάτοικοι παράκτιων περιοχών της Κύπρου να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό της.

Σημείωσε ότι θα επηρεαστούν περιοχές μικρού υψόμετρου όπως του Ακρωτηρίου και η Λάρνακα. «Θα επηρεαστούν οι υποδομές των περιοχών και θα αναγκαστούν οι κάτοικοι να πάνε κάπου αλλού» επισήμανε, μιλώντας στο sigmalive.

Παράλληλα, εξήγησε ότι θα πρόκειται για εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα στην περίπτωση που επικρατήσει τα ακραίο σενάριο της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επίδραση των ανέμων πάνω στη στάθμη της θάλασσας και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος».

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη ότι αν έχουμε τροπικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας με πάνω από 30 βαθμούς κελσίου και τη μέρα θερμοκρασίες της Αιγύπτου, τότε θα είναι πολύ δυσοίωνη η κατάσταση στην κατανάλωση ενέργειας και στη διαχείριση του κλίματος.

Διευκρίνισε ότι η κλιματολογία της Κύπρου δείχνει πως η τάση της θερμοκρασίας είναι αυξητική στο εσωτερικό, στα παράλια και στα ορεινά.

 

Πηγή: tovima.gr