ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 30 ΜΑΪΟΥ 1941: Ο ΓΛΕΖΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΝΤΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα γράφτηκε στις 30 Μαΐου 1941, όταν ο Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από τον ιστό της Ακρόπολης.

Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια, οι νεαροί, τότε, φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον ιστό της Ακρόπολης, γράφοντας μια εμβληματική σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής αντίστασης κατά των ναζί.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση μερικών μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο φοιτητές δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς.

Η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σημαία με τη σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές, πανικοβλημένες, διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

Ο Λάκης Σάντας πέθανε στις 30 Απριλίου του 2011, ενώ ο Μανώλης Γλέζος στις 30 Μαρτίου το 2020.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr