ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Ξεκίνησε σήμερα (02/02) η Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η πρωτεύουσα της Κίνας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση, παρά το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» από τις δυτικές χώρες και τις ανησυχίες για τον κορονοϊό.

Περισσότερα από 1.000 άτομα, θα μεταφέρουν εναλλάξ την Φλόγα στους διάφορους χώρους που πρόκειται να φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα, στο Πεκίνο και στην γειτονική πόλη Ζανγκγιάκου, πριν από την Τελετή Εναρξης, το βράδυ της Παρασκευής, στο Ολυμπιακό Στάδιο, την διάσημη «Φωλιά του πουλιού».

Με την θερμοκρασία να αγγίζει τους πέντε βαθμούς υπό το μηδέν, ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαν Ζενγκ, άναψε την μεγάλη κόκκινη δάδα, πριν την παραδώσει στους πρώτους λαμπαδηδρόμους.

Ανάμεσά τους ήταν ο Λούο Ζιχουάν, πρώην σκέιτερ ταχύτητας, ο οποίος το 1963, κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο για την Κίνα στα χειμερινά αθλήματα, ο αστροναύτης, Ζινγκ Χαϊπένγκ και ο σχεδιαστής δορυφόρων, Γε Πεϊτζιάν.

Την Ολυμπιακή Φλόγα, που άρχισε το... ταξίδι της, τον περασμένο Οκτώβριο από την Αρχαία Ολυμπία, μετέφερε και ο Κινέζος, πρώην μπασκετμπολίστας Γιάο Μινγκ, ο οποίος έκανε καριέρα στο ΝΒΑ με τους Χιούστον Ρόκετς.

Μεταξύ άλλων, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα περάσει από τα Θερινά Ανάκτορα στο Πεκίνο και το Σινικό Τείχος.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Ελλάδα (στην Αρχαία Ολυμπία) στις 18 Οκτωβρίου και έφτασε στην Κίνα δύο ημέρες αργότερα.

Η φλόγα θα μεταφερθεί από 1.200 λαμπαδηδρόμους που έχουν εμβολιαστεί και υποβληθεί σε τεστ για Covid-19.

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ