Οι Εκδηλώσεις της Πανσελήνου στην Ήπειρο  και στην Άρτα

Η Ήπειρος, ένας τόπος όπου η άγρια φύση συναντά την πλούσια ιστορία, μετατρέπεται κατά την περίοδο από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου 2026 σε μια απέραντη πολιτιστική σκηνή. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα και τα μουσεία της περιοχής, με επίκεντρο τη θεσμοθετημένη γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου αλλά και τις παράλληλες δράσεις, ανοίγουν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και ξεχωριστά δρώμενα.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στο πλαίσιο του πανελλαδικού εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, η Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου υποδέχεται το κοινό με μια μεγάλη συναυλία του Χρήστου Θηβαίου, ενώ μουσικές μελωδίες θα πλημμυρίσουν και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ.

Στην Πρέβεζα, το εμβληματικό Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης φιλοξενεί την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα, εμβληματικοί χώροι όπως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα και το Κάστρο της Πάργας παραμένουν ανοιχτοί έως τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μια σπάνια νυχτερινή περιήγηση υπό το φως του φεγγαριού. Στη Θεσπρωτία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας συμμετέχει εξίσου στις βραδινές δράσεις, επιτρέποντας στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα εκθέματα με μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.

Πολιτιστικές Δράσεις στην Άρτα

Η Άρτα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου. Στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» 2026, ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας μεταμορφώνεται στις 26 και 27 Αυγούστου σε σκηνικό για τη θεατρική παράσταση «Κουίζ για ένα είδος που χάνεται: Απάντησε σωστά για να υπάρχεις». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό «τηλεπαιχνίδι γνώσεων» που συνδυάζει το χιούμορ, τον χορό και το τραγούδι, εξερευνώντας ερωτήματα του παρελθόντος και του παρόντος. • Ώρα έναρξης: 20.00
Σύλληψη, σκηνοθεσία, φωτισμοί: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη
Πρωτότυπη μουσική, μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Τάσαινας
Σκηνικά, κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Χορογραφία: Έλενα Γεροδήμου
Περφόρμερ: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ρωμανός Καλοκύρης, Μυρτώ Μακρίδη, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Σύλλας Τζουμέρκας
Φωτογραφίες, τρέιλερ: Αλεξάνδρα Ρίμπα
ΑΜΚΕ: Θεατρική Ομάδα BUG

Ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων γυρίζει το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Έξι παίκτες και παίκτριες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα του παρελθόντος και του παρόντος και να διαγωνιστούν σε γνώση, τραγούδι και χορό. Το τηλεπαιχνίδι λειτουργεί μόνο του, από μια μηχανή ΑΙ, ένα «τέρας» που θέτει ερωτήματα. Αυτά τα έξι πρόσωπα, με την πραγματική τους ηλικία, κάπου ανάμεσα στα 35 με 50, φέρουν μια αναλογική παιδική ηλικία, μια μεταβατική ενηλικίωση, ένα ψηφιακό παρόν κι ένα άγνωστο μέλλον. Ποιος παίκτης/παίκτρια θα κερδίσει στο κουίζ γνώσεων; Ποιος/ποια θα επιτύχει στο καραόκε; Μπορεί τελικά ο ανθρώπινος νους να επιβληθεί σε ένα πανέξυπνο μηχάνημα; Μια σύγχρονη κωμωδία για εφήβους και νέους/νέες όπου το παρελθόν και το μέλλον εναλλάσσονται μέσα από ιστορικά γεγονότα, αθλητικές πρωτιές, ποπ κουλτούρα, την ιστορία του σινεμά, την αστροφυσική και κοσμικούς χορούς, ηρωικές στιγμές, μεγαλειώδεις φράσεις που συνθέτουν ένα παζλ-ύμνο στην ανθρώπινη φύση, μια γιορτή για το ανθρώπινο μεγαλείο σε μια εποχή που αγωνίζεται να επιβιώσει απέναντι σε μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση.

Η Πρέβεζα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των εκδηλώσεων αυτού του επταημέρου (24 έως 31 Αυγούστου 2026), καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας διοργανώνει ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων.

Πολιτιστικές Παραστάσεις στην Πρέβεζα (24 - 31 Αυγούστου)

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης: Φιλοξενεί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (έως τις 31 Αυγούστου) την πρωτοποριακή έκθεση «Θάλασσα Μνήμη: Χαρακτικά ηχοτοπία» στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026». Πρόκειται για μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες με τον ήχο, εμπνευσμένη από την ιστορία του Ιονίου.
  • Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης (28 Αυγούστου): Το εμβληματικό μνημείο ανοίγει τις πύλες του τη βραδιά της Πανσελήνου για τη θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει κλασικό θέατρο μέσα στον αυθεντικό ρωμαϊκό χώρο με ελεύθερη είσοδο.
  • Νεκρομαντείο Αχέροντα: Από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, ο υποβλητικός αυτός χώρος φιλοξενεί παράλληλες παραστάσεις και δρώμενα, όπως τη θεατρική παραγωγή «Θα ξεχαστώ αλλά δεν πειράζει», που συνομιλεί απευθείας με τον μυστικιστικό χαρακτήρα του μνημείου.
  • Κάστρο Πάργας: Συμμετέχει ενεργά στις βραδινές δράσεις της εβδομάδας, παραμένοντας ανοιχτό για το κοινό τις νυχτερινές ώρες, με ειδικές ξεναγήσεις και μουσικά δρώμενα που αναδεικνύουν την οχυρωματική αρχιτεκτονική υπό το φως των προβολέων και του φεγγαριού.

 

 

Ετικέτες