Αρτα: Εκθεση «Γιαννης Μοραλης» στην ιδιαιτερη πατριδα του

Ο Δήμος Αρταίων και η «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνουν έκθεση που είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, με καταγωγή από την Άρτα.

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Στη γενέτειρα» παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας που έχει και το όνομά του, από τον Οκτώβριο και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Πολλά από τα έργα που θα εκτεθούν ανήκουν στην οικογένεια του Γ. Μόραλη και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Είναι μια έκθεση -φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που καταφέρνει να προβάλλει την αφετηρία των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, και τη δημιουργική πορεία του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Γ. Μόραλης, ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα που επηρέασε καθοριστικά τη μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα,

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου και παρουσιάζει χαρακτηριστικά έργα απ’ όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία, που δημιούργησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα.

Ο Γιάννης Μόραλης είχε ευρεία καλλιτεχνική δημιουργία με ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, μακέτες, εικονογραφήσεις βιβλίων ακόμα και εξώφυλλα δίσκων.

Επίσης εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Γ. Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και πλούσιο εποπτικό υλικό (φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου, κείμενα και επιστολές του).