ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας:

"Η γέφυρα της Πλάκας, το μνημείο των Τζουμέρκων, καταστρέφεται από την μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

Το πρωί της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2015, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέβησαν επειγόντως στο χώρο της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, όπου συνάντησαν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι υπουργοί μετέφεραν στους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως θα γίνουν ταχύτατα τα απαιτούμενα βήματα, για να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, με τον τότε πρωθυπουργό να δίνει στον Χρήστο Σπίρτζη την εντολή για άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Η Όλγα Γεροβασίλη τότε είχε δηλώσει: Το Γεφύρι της Πλάκας θα σταθεί ξανά όρθιο, θα ξαναγίνει κομμάτι της ζωής μας

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την έντονη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, το οποίο είχε αναλάβει τη μελέτη, ολοκληρώνεται με επιτυχία ο πρώτος κύκλος ενεργειών με την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν ο Υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά και η πρώην Υπουργός Λ. Κονιόρδου, η Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ο. Γεροβασίλη, ο Βουλευτής  Άρτας Β. Τσίρκας, ο Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές καθώς και διάφορα στελέχη δημόσιων φορέων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που επιτέλεσε καταλυτικά σημαντικό έργο στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τύπο της εποχής: “Έπεσαν οι υπογραφές για το Γεφύρι της Πλάκας”.

Έτσι, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 τοποθετήθηκε και ο κεντρικός τελευταίος “θολίτης”, η πέτρα που ενώνει τις δύο πλευρές του τόξου, που με την τοποθέτηση της «κλειδώνει» το έργο. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής “Όρθιο και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας”.

Οι δύο πρώην υπουργοί, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, επισκέφτηκαν το όρθιο πλέον γεφύρι και η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε “Το στοίχημα κερδήθηκε”. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Ήταν ένα στοίχημα που μπήκε την τρίτη ημέρα της κυβέρνησης. Το γεφύρι έπεσε τότε. Ήρθαμε τότε εδώ, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, γιατί η περιοχή είχε καταστροφές από πλημμύρες και μας είχε συγκλονίσει η απογοήτευση των ανθρώπων, όταν έπεσε το γεφύρι. Τότε μπήκε και το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα κερδήθηκε».    

Ξαναστήθηκε, λοιπόν, η ιστορική μνήμη μέσα από ένα επίτευγμα της τεχνολογίας και της παράδοσης. Είναι ένα έργο στο οποίο πιστέψαμε όλοι εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η πρότυπη συνεργασία όλων των φορέων για την αποκατάστασή του οδήγησε σ’ αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα. Αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα και όλη η εργώδης προσπάθεια 5 ετών για την πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας βραβεύονται από την Europa Nostra.

Η κα Λ. Μενδώνη και ο κος Κ. Καραμανλής θα παραλάβουν την τιμητική πλακέτα και θα μιλήσουν στην εκδήλωση !!! σαν συντελεστές του έργου !!! «Χαιρετισμός από τους συντελεστές του έργου» αναφέρει το πρόγραμμα της εκδήλωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές της. Οι οποίοι, βέβαια, «λησμόνησαν» να προσκαλέσουν όλους όσοι αγωνίστηκαν για να σταθεί ξανά όρθιο το Γεφύρι…

Μικροκομματική μιζέρια. Από τη μια η ιστορική μνήμη και από την άλλη η ανιστόρητη καπηλεία…

Τα μνημεία και ο πολιτισμός μας απαιτούν τον σεβασμό μας. Οι άνθρωποι της περιοχής, που βίωσαν την καταστροφή και βιώνουν τώρα τη μεγάλη χαρά, το πράττουν. Και γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι;"

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας