Κωνσταντινος Καραλης. Ο επιχειρηματιας που καταφερε να μετατρεψει ενα μικρο τυροκομειο σε μια υπερσυγχρονη γαλακτοβιομηχανια

Ιδιοκτήτης μιας εκ των πιο αναπτυσσόμενων ελληνικών  επιχειρήσεων, δεύτερης γενιάς τυροκόμος, ο Κωνσταντίνος Καράλης, κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μία από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, επιτυγχάνοντας να γίνει ο αντιπρόσωπος των παραδοσιακών τυριών της Ηπείρου σε όλον τον κόσμο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας συστήνεται και μας παρουσιάζει τη βιομηχανία του… εκ των έσω, την ιστορία της και τα μυστικά της επιτυχίας.
Διαβάστε την.

1. Κύριε Καράλη καλημέρα σας, πόσα χρόνια μετρά η Βιομηχανία Γάλακτος σας;
Η Βιομηχανία μας γεννήθηκε το 1947 στο Βαθύπεδο Ιωαννίνων, από τον πατέρα μου Σπύρο Καράλη. Ο ίδιος δημιούργησε την επιχείρηση με προσωπική του εργασία και καθαρή βιοπάλη, με κόπο και προσπάθεια, με την παράλληλη βοήθεια από μένα.

2. Προέρχεστε από οικογένεια τυροκόμων, Πείτε μας λίγο την ιστορία και τι σας έκανε να ασχοληθείτε και εσείς.
Η οικογένειά μας εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό Πέτρα Πρεβέζης, το 1957, με πρόχειρες καλύβες, όπως γινόταν τότε. Στην πορεία όμως (1965) η νομοθεσία επέβαλε μόνιμες εγκαταστάσεις τυροκομίας που πληρούσαν τους όρους της τότε εποχής.
Το 1966 αντιμετωπίσαμε οικονομικό ναυάγιο εξαιτίας ενός μεσάζοντα από την Αθήνα, ο οποίος πουλούσε τα προϊόντα μας (όχι μόνο της δικής μας βιομηχανίας αλλά και 15 άλλων τυροκόμων) στα ψυγεία πώλησης, χωρίς όμως να δίνει τα οφειλόμενα χρήματα. Έτσι όταν ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και επέστρεψα το 1969, το κεφάλαιο που κληρονόμησα ήταν μηδενικό.
Με πολύ κόπο και σκληρή εργασία αρχίσαμε να δυναμώνουμε, αποκτήσαμε κεφάλαια και το 1996-1997 μεταφερθήκαμε στην περιοχή Φιλοθέη Άρτας, σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία και έτσι συνεχίσαμε να παράγουμε τα προϊόντα μας.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.

3. Πείτε μας δυο λόγια για τα  προϊόντα σας. Τι παράγετε;
Παράγουμε φέτα βαρελίσια, φέτα δοχείο, γραβιέρα , κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο, ανθότυρο μυζήθρα, στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.
Το πεκορίνο είναι το ελληνικό κεφαλοτύρι. Δημιουργήθηκε από Έλληνες τυροτεχνίτες , οι οποίοι πήγαν στην Ιταλία, έμαθαν τον τρόπο παρασκευής του και  μετέφεραν την ονομασία και στην Ελλάδα. Διαφέρει μόνο στην μαγιά και στο ότι είναι πιο πικάντικο απ’ το ιταλικό.

4. Σε ποιες χώρες του εξωτερικού  εξάγετε τα προϊόντα σας;
Τα προϊόντα μας, εκτός από την  Ελλάδα και την Κύπρο, εξάγονται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με έμφαση στον Καναδά, την Αμερική αλλά και την Αυστραλία και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

5. Ποιο από τα προϊόντα σας έχει μεγαλύτερη ζήτηση;
Όλα τα προϊόντα έχουν καλή πώληση κι έτσι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Είμαστε ευχαριστημένοι απ’ όλα.

6. Τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα σας τόσο ξεχωριστά;
Η αφοσίωση στην ποιότητα. Στόχος μας είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, που ακριβώς γι΄ αυτό το χαρακτηριστικό τους τα ζητά ο καταναλωτής και έτσι έχουμε αυξημένες πωλήσεις.

7. Ποιο ρόλο έχετε στην επιχείρηση;
Μετά το τέλος των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, ανέλαβα προσωπικά τη διαχείριση όλης της επιχείρησης. Τώρα πλέον εργάζεται σε αυτή και όλη μου η οικογένεια κι έτσι έχουμε μία άρτια οικογενειακή επιχείρηση.

8. Και για το τέλος θα ήθελα να ρωτήσω πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση  που βιώνει ολόκληρη η χώρα, η έλλειψη ρευστότητας, το κακό επενδυτικό κλίμα αλλά και η υπερφορολόγηση;
Η κρίση φυσικά και μας έχει επηρεάσει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι με σκληρή, υπεύθυνη δουλειά θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε. 
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πολύ όμορφη χώρα, με πολλαπλά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως ο λαός της δεν εκμεταλλεύεται. Χρειάζεται περισσότερη εργατικότητα και αληθινή αγάπη για τον τόπο μας.

Ετικέτες