ΨΑΘΟΤΟΠΙ ΑΡΤΑΣ: ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΧΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το καπνιστό χέλι είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα, που το επιλέγουν φανατικά οι γευσιγνώστες απ’ όλο τον κόσμο. Έχει έντονη βουτυρένια γεύση και καπνιστό άρωμα. Στον Αμβρακικό μπορεί να βρει κανείς τη μονάδα του Βαγγέλη Γείτονα που εκτρέφει, τυποποιεί, συσκευάζει και βγάζει τελικά στη διεθνή αγορά (στην Ιταλία, στη Γερμανία και σε πολλές ακόμη χώρες) πάνω από 150 τόνους χέλια κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο Ψαθοτόπι Αρτας, το χωριό που είναι κρυμμένο ανάμεσα στους βαλτότοπους λίγο πριν φτάσεις Κορωνησία, στον Αμβρακικό κόλπο. Η μονάδα εκτροφής χελιών ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και από τότε συνεχίζει απρόσκοπτα τη δουλειά της.

Tα χέλια που εκτρέφονται στη μονάδα (anguilla-anguilla είναι η επιστημονική ονομασία τους) προέρχονται από τη Θάλασσα των Σαργασσών, μια περιοχή ζεστής θάλασσας στη μέση του ψυχρού βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Εδώ φτάνουν αεροπορικώς και αμέσως τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει η εκτροφή τους με τον πιο φυσικό τρόπο που γίνεται. Η διαδικασία κρατά από 2 έως 3 χρόνια, με τα πρώτα στάδια να πραγματοποιούνται σε στεγασμένες δεξαμενές πριν μεταφερθούν σε υπαίθριες. Στη μονάδα παράγεται επίσης πέστροφα θερμής και ψυχρής κάπνισης και καπνιστό σκουμπρί.

Ιχθυοκαλλιέργειες Β. Γείτονας & Σια Ε.Ε., Ψαθοτόπι Αρτας.