Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι περισσότεροι επιζώντες από καρκίνο αναφέρουν ότι αισθάνονται κάποιο επίπεδο μοναξιάς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με μια μελέτη.
Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τα υψηλότερα μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο που αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

«Η μοναξιά, το αίσθημα της απομόνωσης, είναι μια διαδεδομένη ανησυχία μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο, καθώς η διάγνωση του καρκίνου και η επακόλουθη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις κοινωνικές σχέσεις των επιζώντων και να συμβάλουν στη μοναξιά», δήλωσε ο Jingxuan. Zhao, ανώτερος συνεργάτης επιστήμονας, έρευνα υπηρεσιών υγείας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 3.447 επιζώντων από καρκίνο ηλικίας 50 ετών και άνω. Η μοναξιά τους μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια συντομευμένη έκδοση της κλίμακας μοναξιάς του UCLA, η οποία περιελάμβανε στοιχεία όπως η έλλειψη συντροφικότητας και η αίσθηση απομόνωσης από τους άλλους.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έπασχαν από μοναξιά, με το 23,6% να τη βιώνει σε μέτρια και το 27,6% σε σοβαρά επίπεδα. Ένα άλλο 24,5% ανέφερε ήπια μοναξιά και το 24,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι βίωσε χαμηλά επίπεδα ή καθόλου μοναξιά.

Οι επιζώντες από καρκίνο που ανέφεραν πιο σοβαρή μοναξιά είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τους επιζώντες που ανέφεραν χαμηλά επίπεδα ή καθόλου μοναξιά.
«Η επένδυση σε υπηρεσίες πλοήγησης ασθενών είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας θεραπείας και καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε ασθενείς με κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες», δήλωσε η Lisa A. Lacasse, πρόεδρος του Δικτύου Αντικαρκινικής Δράσης της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο (ACS CAN). θυγατρική υπεράσπιση της ACS.

Οι σχέσεις με τους φίλους υποφέρουν περισσότερο

Μια έρευνα του 2023 σε ασθενείς με καρκίνο και επιζώντες αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς βιώνουν μια πτυχή κοινωνικής απομόνωσης τουλάχιστον μερικές φορές. Όσοι ζουν μόνοι, έγχρωμοι άνθρωποι και έχουν χαμηλότερα εισοδήματα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς.

Οι σχέσεις με φίλους και συναδέλφους τις περισσότερες φορές εμποδίζει ο καρκίνος, καθώς οι ασθενείς νιώθουν πιο απομονωμένοι από αυτές τις ομάδες. Οι ερωτηθέντες είπαν ότι τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως η χαμηλή ενέργεια ή το αίσθημα δυσφορίας με την εμφάνισή κάποιου, έχουν τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική σύνδεση.

Εν τω μεταξύ, το αίσθημα σύνδεσης με τα μέλη του νοικοκυριού και την ευρύτερη οικογένεια αυξάνεται μετά το άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου. Για τα δύο τρίτα (68%), άλλοι καρκινοπαθείς και επιζώντες παρέχουν μια αίσθηση σύνδεσης.
Καταπολεμήστε τη μοναξιά όταν έχετε καρκίνο

Η μοναξιά μπορεί να επιμένει ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο, καθώς οι επιζώντες μπορεί να έχουν χάσει τις συνδέσεις τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ή να έχουν δυσκολία να αισθάνονται «φυσιολογικοί» και να βρουν συνομηλίκους που μπορούν να συσχετιστούν με τις εμπειρίες τους.

Η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ενώ ο καρκίνος συχνά οδηγεί σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ενήλικες που ζούσαν μόνοι είχαν 1,32 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο από τους ενήλικες που ζούσαν με άλλους. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ανδρών που ζούσαν σε μονοκατοικίες.

Επιπλέον, η μοναξιά συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και ο πρόωρος θάνατος.

Πηγές

The Journal of the National Comprehensive Cancer Network. Loneliness and mortality risk among cancer survivors in the United States: a retrospective, longitudinal study.

NewsWise. Cancer survivors reporting loneliness experience higher mortality risk, new study shows.

American Cancer Society. Survivor views on social connection & isolation.

American Cancer Society. U.S. adults living alone at higher risk for cancer mortality, new research shows.

CDC. Health risks of social isolation and loneliness.

City of Hope. Combating feelings of isolation.

       

Ετικέτες