ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΒΕΡΙΝΗ

by Επιστημονική Ομ...

Η βερβερίνη μπήκε πρόσφατα στο προσκήνιο των συμπληρωμάτων λόγω των πιθανών εφαρμογών του στη διαχείριση του διαβήτη και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς και των πιθανών αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ως βιοδραστική ένωση, βρίσκεται σε φυτά όπως το ευρωπαϊκό barberry και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική για περισσότερα από 400 χρόνια για τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία.

Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα φυτικά συμπληρώματα, η κατανόηση τόσο των πιθανών οφελών όσο και των κινδύνων της βερβερίνης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όσους σκέφτονται φυσικές θεραπείες για υποστήριξη της υγείας.

Τι είναι η βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι μια ένωση που ταξινομείται ως ένα τεταρτοταγές αλκαλοειδές βενζυλισοκινολίνης, που βρίσκεται κυρίως στην οικογένεια των Berberidaceae, η οποία περιλαμβάνει περίπου 450-500 είδη. Αυτή η ένωση είναι αξιοσημείωτη για την κίτρινη μελάγχρωση και την πικρή γεύση της και υπάρχει φυσικά σε πολλά φυτά, όπως η ευρωπαϊκή βατόμουρα, το φελλόδενδρο, το σταφύλι του Όρεγκον, η χρυσαφίλα και η χρυσοκλωστή.

Ιστορικά, η βερβερίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, από λοιμώξεις και φλεγμονές έως χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι πεπτικές διαταραχές.

Έχει ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων φαρμακολογικών επιδράσεων, υπερκαλύπτοντας την δυνητική του ικανότητα να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, να προστατεύει την υγεία της καρδιάς και του ήπατος, να βελτιώνει τα συμπτώματα του διαβήτη και να διατηρεί τη λειτουργία των νεφρών, συλλαμβάνοντας το ενδιαφέρον των ερευνητών παγκοσμίως και οδηγεί στην ευρύτερη υιοθέτηση στη δυτική κουλτούρα.

Πώς λειτουργεί η βερβερίνη;

Η βερβερίνη πιστεύεται ότι ξεκινά τα αποτελέσματά της σε κυτταρικό επίπεδο. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι δυνητικά μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης, μειώνει το σωματικό βάρος και τα επίπεδα λιπιδίων και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης της ενεργοποιημένης από μονοφωσφορική πρωτεϊνική κινάση 5'-αδενοσίνης (AMPK).

Το ένζυμο AMPK παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της κυτταρικής ενέργειας και στη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης εντός των κυττάρων. Όταν η σηματοδότηση AMPK επιβραδύνεται, τα κύτταρα μπορεί να λάβουν λιγότερη γλυκόζη, να κάψουν λιγότερο λίπος και να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος και χοληστερόλη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, η βερβερίνη προτείνεται επίσης για τη μείωση της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, τη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση των επιπέδων του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), μιας ορμόνης που συνδέεται με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η έρευνα για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Τα οφέλη της βερβερίνης

Το θεραπευτικό προφίλ της βερβερίνη έχει υποσχεθεί πολλά όταν εξετάζουμε μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας. Σκεφτείτε τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη μεταβολική δυσλειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το εάν η επίδρασή του στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να συναγωνιστεί τα συμβατικά φάρμακα για τον διαβήτη.

Επιπλέον, τα πιθανά οφέλη της βερβερίνης πιστεύεται ότι εκτείνονται πέρα από τον έλεγχο της γλυκόζης. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στον ορό και του σωματικού βάρους, καθιστώντας το ένα πιθανό φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι πιθανές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον μετριασμό του οξειδωτικού στρες, ενώ οι προτεινόμενες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μπορεί να συμβάλουν στη συνολική βελτίωση της υγείας βοηθώντας στη μείωση της οξείας και χρόνιας φλεγμονής.

Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της berberine συνεχίζονται ακόμη και επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας για την πραγματική αξιολόγηση του θεραπευτικού δυναμικού και της δυνατότητας εφαρμογής της berberine στην υγειονομική περίθαλψη.

1. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν διερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης βερβερίνης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, δίνοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, πολλές μελέτες που αφορούσαν άτομα με διαβήτη είχαν περιορισμούς, επομένως απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για να επικυρωθεί η αποτελεσματικότητα της βερβερίνης στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Στη βιβλιογραφία, η βερβερίνη έχει προταθεί για:

Ενίσχυση της έκκρισης ινσουλίνης διεγείροντας τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη

Βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη βοηθώντας το σώμα να επεξεργάζεται τη ζάχαρη πιο αποτελεσματικά μετά τα γεύματα, αποτρέποντας τις αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κάνοντας τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας την πρόσληψη και τη χρήση της γλυκόζης

Χαμηλότερη αιμοσφαιρίνη νηστείας A1c (HbA1c), ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες μακροχρόνιου ελέγχου της γλυκόζης

2. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η βερβερίνη έχει προταθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση βερβερίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών και των..Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://www.ygeiaevexia.gr/fysi/ola-ta-votana-apo-os-o/ola-osa-prepei-na...

Ετικέτες βερβερίνη βότανο